Jak obarvit Jesmonite?

Pondělí, 25. říjen 2021

Láká vás vyzkoušet všechny možnosti, které přináší nová licí hmota Jesmonite? Pak byste určitě měli vědět více o tom, jak můžete hmotu obarvit.

Jak obarvit Jesmonite?

Jesmonite AC100 je hmota, která na první pohled připomíná něco mezi sádrou a betonem. Její vlastní barva je bílá, ačkoliv ne úplně zářivě. Pomocí Jesmonite pigmentů ji však můžete obarvit na jakýkoliv odstín!

Čím Jesmonite obarvím?

I když by se na první pohled mohlo zdát jako dobrý nápad využít pro obarvení Jesmonite pigmenty a inkousty, které třeba máte doma na barvení křišťálové pryskyřice, není tomu tak. Chemické složení pryskyřice a Jesmonite se velmi liší, a proto i pigmenty reagují odlišně. Ve zkratce – nebudou tolik výrazné, jak byste si představovali.

Naopak originální pigmenty Jesmonite jsou natolik výrazné, že je potřeba být při jejich dávkování hodně střídmý. Poučka radí, že pigmentu může být do hmoty přidáno maximálně 2 % celkového objemu, protože pak už by byla ohrožena pevnost finálního výrobku. Ale upřímně – takovému množství se nikdy ani nepřiblížíte. Pro dosažení pastelového odstínu postačí jedna kapka na objem běžného papírového kelímku. Tři kapky už obarví hmotu na sytou barvu.

Proč je na výběr tak málo barev?

Kouzlo spočívá v tom, že stejně jako malíři mohou na paletě z pár základních barev namíchat nekonečné variace, i vy z 10 barev Jesmonite pigmentu můžete ve svém kelímku namíchat nekonečno odstínů. Vše tkví jen v poměru!

Pokud chcete dosáhnout opakovaně stejné barvy, doporučujeme si zaznamenávat, jak jste k ní došli. K tomu potřebujete 2 základní údaje: množství hmoty, kterou barvíte + počet kapek pigmentu (nebo pigmentů), který jste přidali. Časem si tak můžete vytvořit svůj vlastní vzorník. Stačí si jen vždycky odkápnout malé množství obarvené hmoty, kterou si nalepíte na karton a pod ní napíšete poměry.

Dostanu to, co vidím?

Vždy je potřeba počítat s tím, že při tvrdnutí se z výrobku odpařuje voda a on tak lehce zesvětlá. To se týká i odstínu, na který chcete hmotu obarvit. Vždy tedy počítejte s tím, že výsledek bude lehce světlejší než odstín, který jste si namíchali v kelímku.

Na co si dávat pozor?

Pokud ve svém výrobku chcete dosáhnout vzoru s jasnými okraji, nechte vždy po nanesení danou barevnou vrstvu lehce zavadnout a až poté přidejte barvu sousední. Díky tomu předejdete možnému prolnutí barev. To by sice nebylo nijak velké, protože hmota schne opravdu rychle, ale jistota je jistota.

Jesmonite pigmenty jsou vyrobeny na organickém základě. To znamená, že nejsou odolné proti UV záření. Proto nedoporučujeme barevné výrobky používat v exteriéru nebo je vystavovat přílišnému slunečnímu svitu.

Související články

Korálková velikonoční nadílka

Korálková velikonoční nadílka

Nakupte ještě dnes a můžete získat barevný balíček korálků jako dárek. Zjistěte více informací v tomto článku.

Týden štěstí je tu: Získejte stírací los i vy

Týden štěstí je tu: Získejte stírací los i vy

Nakupte u nás v tomto týdnu a máte jedinečnou možnost získat výherní stírací los! Zn. Každý stírací los přinese štěstí (a slevu)!

Tipy na jednoduché dekorování velikonočních vajíček 8x jinak

Tipy na jednoduché dekorování velikonočních vajíček 8x jinak

Dochází vám nápady na barvení a malování vajíček? Nelamte si hlavu, připravili jsme si pro vás několik tipů na malování vajec, pro které vám stačí pár základních pomůcek a jedno volné odpoledne.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Eva
Středa, 27. Březen 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Úterý, 26. Březen 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Březen 2024

100%

rýchlosť