Světový den duševního vlastnictví se týká všech, co něco tvoří

Úterý, 26. duben 2022

Na 26. dubna připadá mezinárodní den duševního vlastnictví. Možná vám to přijde zvláštní, proč zrovna my se k tomuto dni hlásíme. Myslíme si však, že i ve výtvarném tvoření je potřeba hodnotu duševního vlastnictví ctít. Možná jste nad touhle problematikou zatím nikdy nepřemýšleli, proto vám chceme zprostředkovat pohled z různých úhlů.

Světový den duševního vlastnictví se týká všech, co něco tvoří

Zuzka, naše kreativní ředitelka

Na naší sekci návodů pracuji už víc než 6 let. Za tu dobu jsem zjistila, že jsou 3 typy lidí – ten první návody vůbec nezajímají a tvoří si podle svého, druhá skupina lidí se návodem inspiruje jen z části, použije techniku, změní barvu apod. a třetí typ lidí potřebuje vytvořit přesně to, co v návodu vidí, bez jediné úpravy.

Ani jeden ze způsobů není špatně. I kompletní nápodobou můžete časem dospět k tomu, že objevíte svůj styl a začnete tvořit bez předlohy. Problém ale nastává ve chvíli, kdy výrobek podle cizího vzoru začnete vydávat za zcela vlastní výtvor a třeba ho i prodávat. Vždy by mělo být slušností uvádět zdroj. Ideálně nejenom ve formě „Pinterest“.

Zajímavá situace nastává ve chvíli, kdy se něco stane tak oblíbeným výrobkem, že už vlastně není jasné, kdo je původním autorem. V tu chvíli bych vřele doporučovala, abyste k původní myšlence přidali vždy něco svého. Obzvlášť ve chvíli, kdy chcete výrobky prodávat. Jedině tak zůstanete vždy tvůrcem a ne jenom řemeslníkem. A to je přeci to, co nás na tvoření všechny tolik baví. 😊

Prohlédněte si návody od Zuzky zde >>>

Lucie Corral Svobodová, autorka našich korálkových návodů

S přesnými kopiemi šperků dle mých návodů bez uvedení zdroje už jsem se setkala. Po velmi slušném upozornění jsem se dočkala záplavy nenávisti ve stylu, že pouze závidím, že to dotyčná umí lépe než já, jsem namyšlená, vyvolávám konflikty apod. Trochu se stydím, že jsem to vzdala tak rychle, ale po této zkušenosti už raději zatnu zuby, vyvztekám se „uvnitř“ a nechám to být.

Další kapitola jsem šperky, které jsou výrobky z mého obchodu na první pohled jasně inspirované. V té době jsem se ještě dovolila ozvat a opět nastala smršť - jedná prý se o podobu čistě náhodnou a ať dokážu, že to dělala podle mých šperků. Protože tak dobrá, aby se mě někdo snažil napodobit, prý nejsem.

Já osobně podle návodů prakticky nedělám, ale přišlo by mi jako principiální slušnost zdroj uvést, pokud je dostupný. Bohužel má dnes internet téměř každý a morální zábrany zase spoustě lidí chybí, hlavně v anonymitě za klávesnicí.

Takže co dodat – patová situace? Do jaké míry se dá dokázat, že je šperk totožný? Pokud autorka kopie použije jiný druh či barvu korálků, už je to jiný šperk? Myslím si, že je to právnický oříšek.

Prohlédněte si návody od Corral zde >>>

Martina Maatja Křížová, autorka našich korálkových návodů

Autorkou designu šperků jsem od roku 2015 a také sem tam vytvořím korálkový návod. Od začátku tvorby ctím originalitu a autorská práva, proto mne vždy překvapuje, když se setkám s kopírováním, nebo když narazím na známý design někoho jiného bez uvedení zdroje. Ze svého vnitřního nastavení takové jednání tvůrců nechápu, ale možná je to mnohdy jen jejich neznalost.

Já sama jsem zatím žádnou větší kauzu tohoto typu neřešila, ale vím i ze zahraničních zdrojů, že kopírování designu se občas známým šperkařům děje. Jako příklad, jeden sutaškový šperk italské designerky Julie Romero okopírovala jiná tvůrkyně do detailu jen v pozměněných barvách a dokonce šperk poslala do mezinárodní soutěže, asi s představou, že na to nikdo nepřijde.

Jenže v dnešní internetové době se svět zmenšuje, a že se někdo chlubí cizím peřím, se dá zjistit už poměrně snadno. Co se týká uvedení zdroje u šperku z návodu, beru to, kromě uznání duševního vlastnictví, také jako ocenění autora, že si dal s návodem práci, strávil nad ním spoustu času, vymyslel design a uvedl ho v život pro ostatní.

Prohlédněte si návody od Maatji zde >>>

Ivana Sochorová, autorka našich macramé návodů

Více jak dva roky tvořím pod svou značkou “By Ywusha” macramé dekorace a od začátku se snažím ke každé zakázce přistupovat individuálně. Macramé tak tvořím na míru pro konkrétní domov či osobu. Záleží mi tedy na originalitě a jedinečnosti. Jsem moc ráda pokud mohu svým designem macramé inspirovat ostatní k jeho tvorbě a další výrobě. Nicméně nejednou se mi stalo, že můj autorský design byl prezentován jinou tvůrkyní jako originál a prodáván pod cizím jménem. Dvakrát jsem se ozvala, nicméně reakce byla taková, že se jen inspirovala nebo tvořila to, co zákaznice přinesla na obrázku. Od té doby na svých fotografiích výrobků používám vodoznak svého loga.

Položila jsem si však otázku do jaké míry jde o inspiraci a kdy se jedná o kopírování…. Tvorba svých vlastních návrhů je nespočet hodin hledání inspirace, zkoušení uzlíků, rozmotávání uzlíků, zkoušení barevných kombinací a bohužel je v dnešní době jednodušší toto všechno přeskočit a rovnou začít již podle předlohy tvořit. V macramé světě u nás v Čechách se mezi sebou tvůrci, co tvoří na zakázky, již znají. Každá má svůj styl a několikrát se toto téma “kopírování” ve skupinách o macramé řešilo, i přesto se stále najdou tací, co v kopírování našli svou cestu.

Prohlédněte si návody od Ywushi zde >>>

 

Související články

Dny Manumi a sleva až 150 Kč

Dny Manumi a sleva až 150 Kč

Nakupte do neděle 14. 4. 2024 a můžete mít slevu až 150 Kč na celý nákup! Jak na to? Čtěte níže.

Jarní kreativní inspirace: 5 tipů na jarní tvoření

Jarní kreativní inspirace: 5 tipů na jarní tvoření

Jaro je tu a s ním čerstvá dávka inspirace pro tvoření jarních dekorací! V tomto článku vám přinášíme pět kreativních nápadů na DIY svícen, papírové sněženky nebo nástěnné dekorace. Pusťte se do jarního tvoření ještě dnes!

Objevte kouzlo manumitu + sleva 14 %

Objevte kouzlo manumitu + sleva 14 %

Propadněte magickému manumitu, dnes 1. 4. 2024 navíc s možností nákupu se slevou 14 % na celou objednávku.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Středa, 10. Duben 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.

Kamila
Úterý, 9. Duben 2024

100%

Velký výběr minerálů, jen bývají někdy nedostupné.