Jak pracovat s hmotou Jesmonite?

Úterý, 5. říjen 2021

Tvoření s Jesmonite hmotou je hračka! V tomto článku se dozvíte, jak tuto hmotu správně připravit, jak s ní pracovat, jak tvořit s barvami a pigmenty a také jak hotový výrobek můžete dozdobit. 

Jak pracovat s hmotou Jesmonite?

Co potřebuji pro práci s Jesmonite

Jak si připravím hmotu?

Tekutou i sypkou hmotu si odvážím podle daného poměru. AC100 má poměr 2,5 : 1 (sypká : tekutá složka), AC730 má poměr 5 : 1. Snazší je postupně přisypávat sypkou složku do tekuté. Pečlivě je promícháme špachtlí nebo metličkou. Pokud byste chtěli tvořit větší objekty a potřebovali zpracovat najednou velké množství hmoty, je lepší je promíchat pomocí mixovacího nástavce na vrtačce.

Pozor, hmota tvrdne opravdu velice rychle! Na rozdíl od křišťálové pryskyřice nepotřebuje žádný čas na ustálení. Je tedy potřeba na to myslet a pracovat s množstvím hmoty přiměřeným efektu, kterého chcete dosáhnout. Tvrdnutí můžete o několik minut oddálit, pokud do hmoty přimícháte retardér.

Jak pracovat s pigmenty?

Jesmonite pigmenty jsou opravdu velmi výrazné a syté. Není proto potřeba pigmentu do hmoty nakapat mnoho. Již jedna kapka dokáže obarvit celé množství hmoty, které potřebujete na výrobu jednoho podtácku. Maximální poměr pigmentu ve hmotě by měl být 2 %, jinak hrozí problematické vytvrdnutí.

Pro dokonalé obarvení hmoty doporučujeme používat pouze pigmenty Jesmonite. Pokud byste chtěli využít klasické pigmenty pro křišťálovou pryskyřici, nepodaří se vám dosáhnout tak sytých barev.

Nebojte se mezi sebou pigmenty kombinovat, abyste dosáhli kýženého odstínu. Ve startovacím balíčku AC100 najdete žlutý, červený a modrý pigment. V tabulce níže vidíte, jaké všechny barvy můžete jejich vzájemnou kombinací získat.

Jak se zbavím bublinek?

Po nalití do formy je potřeba pečlivě vyklepat bublinky. Ideální je mít formu položenou na podložce, díky které půjde snadno nadzvednout. Zdvihněte ji cca 10 cm nad pracovní plochu a opatrně nechte spadnout dolů (samozřejmě tak, aby se hmota nevylila). Toto několikrát zopakujte. Bublinky by se díky tomu měly uvolnit a vystoupat skrz hmotu nahoru.

Za jak dlouho je hmota tvrdá?

Doba tvrdnutí Jesmonite záleží vždy na množství hmoty, které máte ve formě použité. Pokud se jedná o malou/tenkou formu, můžete výrobek opatrně vyjmout již po 30 minutách. Změnu uvidíte na první pohled, hmota totiž zmatní ve chvíli, kdy ztvrdne. Je důležité výrobek vyndat z formy včas. Tvrdne totiž na principu odpařování vody, a pokud byste ho nechali ve formě příliš dlouho, opotil by se a zůstaly by na něm skvrny. Proto je dobré ho vyjmout a položit na formu, aby kolem něj mohl volně proudit vzduch. Plně vytvrdlý bude výrobek až za 24 hodin.

Nelekejte se toho, že je hmota při tvrdnutí teplá. Je to standardní chemická reakce, neudělali jste žádnou chybu.

Jakými efekty můžu svůj Jesmonite výrobek zdobit?

Na první pohled se může zdát, že kvůli neprůhlednosti a barevné sytosti má Jesmonite ve srovnání s křišťálovou pryskyřicí mnohem omezenější možnosti zdobení. To je ovšem velký omyl! Můžete sice zapomenout na staré dobré techniky, kterými ovládáte pryskyřici, ale otevírá se vám zcela nový svět Jesmonite příležitostí.

Terrazzo

Terrazzo efekt vládne v posledních měsících Instagramu. Inspirací mu je klasický vzor dlažby, která se běžně používala na povrchy teras. Tato dlažba byla kombinací zlomků mramoru, žuly, skla a dalších zbytkových materiálů, které byly zamíchány do betonu nebo epoxidu. Vyhledávaná byla zejména pro svoji trvanlivost i to, že díky nepravidelnosti vzoru na ní nebyly viditelné případné skvrny a škrábance. Dnes se na výsluní hřeje zejména díky tomu, jak je variabilní. Díky různorodé velikosti a barevnosti částic se může skvěle přizpůsobit jak klasickému, tak modernímu interiéru. Tím, že v sobě vždy skrývá více různých barev či odstínů, pomůže dobře provázat jednotlivé prvky v interiéru.

Dosáhnout s Jesmonite terrazzo efektu není vůbec složité. Tzv. chipsů se můžeme dobrat dvěma způsoby. Buď si vždy dáváte na stranu zbytky materiálu z předchozího tvoření a ty pak v terrazzu zrecyklujete, nebo si vyrobíte úplně nové chipsy, podle aktuální potřeby barev. Rozmícháte si trochu hmoty, obarvíte pigmentem a pak ji pomocí špachtle ve velmi tenké vrstvě rozprostřete po pečicím papíru. Díky tomu, že je materiálu málo, velmi rychle ztvrdne. Je potřeba ho v tu chvíli rozlámat na malé kousíčky, protože později už by byl příliš tvrdý a lámaly by se z něj velké kusy. Stejným postupem si připravíte všechny barvy, ze kterých chcete svoje terrazzo poskládat.

Když máte připravené chipsy, můžete si rozmíchat hmotu. Tu buď necháte ve své přirozené podobě nebo ji klidně také obarvěte pigmentem. Chipsy do hmoty vsypte, dokud je ještě v kelímku, a dobře promíchejte. Poté můžete nalít do formy, vyklepat bubliny a nechat vytvrdnout.

Poté, co výrobek vyjmete z formy, budete asi trochu zklamaní. Na první dobrou to vlastně vůbec nevypadá pěkně a žádný efekt není vidět. To proto, že chipsy jsou hmotou celé obalené. Je potřeba vzít do ruky smirkový papír a vrchní vrstvu Jesmonite obrousit. Díky tomu pak terrazzo vynikne v celé svojí kráse. Po broušení výrobek natřete tmelicím zátěrem (v případě použití AC730) nebo lakem na bázi vody (v případě použití AC100 v exteriéru), aby byl dobře chráněný.

Color blocking

Jesmonite, který lijete do formy, je celkem hustý a tvrdne rychle. Pokud nalijete vedle sebe dvě různé barvy, nepromísí se. Díky tomu můžete dosáhnout zajímavých color blocking efektů. Pro jistotu doporučujeme vždycky nalít jednu barvu a nechat ji lehce zavadnout, než nalijete druhou barvu. Velice hezky vypadá kombinace pestré barvy a přirozené světlé barvy Jesmonite rozdělená v polovině nebo v ⅓ výrobku.

Mramorování

Mramor je populární už několik let. A stále to vypadá, že nás tenhle vzor baví. To je prima, protože to je skoro ten nejsnazší efekt, kterého můžete s Jesmonite dosáhnout. Stačí do hmoty přidat 1–2 kapky a velice lehce v kelímku promíchat. Nechceme hmotu obarvit, chceme jen pigment dostat na různá místa. A pak stačí lít do formy. Sami uvidíte, jestli chcete efektu ještě trochu pomoci promícháním ve formě, nebo zda už jste dostatečného mramorování dosáhli tím, jak jste hmotu nalili. Vyklepejte bublinky a těšte se na výsledek! 

Cákance

Připravte si trochu hmoty, kterou obarvíte kontrastním pigmentem. Formu položte na podložku, kterou můžete zašpinit. Měla by být alespoň 1 × 1 m velká. Na míchací špachtli naberte trochu hmoty a cákněte ji směrem k formě. Abyste dosáhli kýženého efektu, je lepší nebýt úplně blízko formy. Toto opakujte až do doby, kdy budete s množstvím cákanců spokojeni. Cákance nechte cca 15 minut zaschnout, poté je můžete zalít zbytkem hmoty. Je dobré, aby byly barvy oproti sobě opravdu kontrastní. Takže k černým cákancům volte světlé pozadí a naopak.

Vrstvení fleků

Chcete-li si chvilku hrát s pigmenty a zkoumat, jaké barvy umíte vytvořit, můžete zkusit jednoduše vrstvit barevné fleky. Rozmíchejte si celé množství hmoty, které pro danou formu potřebujete a poté ji rozdělte do několika kelímků. Každý díl hmoty obarvěte jinou barvou. A pak už jen stačí barvu po troškách lít vedle sebe. Pozor, díky tomu, že budete mít v kelímcích jen malé množství hmoty, bude tvrdnout velmi rychle. Neztrácejte tedy čas plánováním vzoru a jen si užívejte vrstvení. 

Malování s Jesmonite

Tato technika je jednoznačně pro pokročilé. Ale pokud práci s Jesmonite ovládnete, neměla by pro vás být žádným problémem. Stejně jako efekt cákanců, i malování je založeno na tom, že různě barevný Jesmonite ve formě postupně vrstvíte do vzoru. Vždy si rozděláte jen malé množství hmoty, to obarvíte a poté pomocí modelovacích nástrojů nanesete do formy. Pozor, vždy je potřeba začít tou barvou a tvarem, které chcete, aby byly ve vzoru nejvýše.

Kombinace s pryskyřicí – litá

Ačkoliv má křišťálová pryskyřice a Jesmonite mnoho odlišností, jedno mají společné – lijí se do silikonové formy. Proč toho tedy nevyužít a nespojit oba materiály v jednom výrobku? Jako první musíme nalít Jesmonite. Můžete vytvořit libovolný vzor nebo třeba cákance. Nechte poté vytvrdnout 24 hodin, aby z Jesmonite zcela unikla vlhkost. Následně můžete zbytek formy vylít pryskyřicí. Je na vás, jestli bude čirá, nebo obarvená pigmenty pro křišťálovou pryskyřici. Nechte vytvrdnout minimálně dalších 24 hodin. 

Kombinace s pryskyřicí – lámaná

Jesmonite výrobek můžete z formy opatrně vyndat už po 30 minutách. Opatrnosti je třeba kvůli tomu, že hmota je v tu chvíli stále křehká a mohla by se zlomit. Právě toho je možné využít při tomto efektu! Nejsnáze se vám bude dělat na podtáccích, kde máte pro řízené rozlomení výrobku dobrou páku. Rozlomte Jesmonite ve dví a jednu část vraťte zpátky do formy. Rozdělejte si křišťálovou pryskyřici, kterou můžete barevně sladit s Jesmonite částí nebo naopak vytvořit kontrast. Do pryskyřice můžete přidat zdobení, třpytky nebo sušené květiny. Nechte vytvrdnout minimálně 24 hodin.

Kombinace s pryskyřicí – terrazzo

Trochu otrava s Jesmonite terrazzem je, že je potřeba ho vybrousit, aby vykouklo na svět. Pokud ale chipsy zalijete do pryskyřice, takhle povinnost odpadá. Doporučujeme vyrobit chipsy speciálně pro tuto příležitost a dát si pozor, aby byly opravdu velmi tenké. Jinak v pryskyřici klesnou všechny na dno formy a efekt nebude tak zdařilý.

Uvedené efekty můžete samozřejmě kombinovat i v rámci jednoho výrobku.

Související články

Dny Manumi a sleva až 150 Kč

Dny Manumi a sleva až 150 Kč

Nakupte do neděle 14. 4. 2024 a můžete mít slevu až 150 Kč na celý nákup! Jak na to? Čtěte níže.

Jarní kreativní inspirace: 5 tipů na jarní tvoření

Jarní kreativní inspirace: 5 tipů na jarní tvoření

Jaro je tu a s ním čerstvá dávka inspirace pro tvoření jarních dekorací! V tomto článku vám přinášíme pět kreativních nápadů na DIY svícen, papírové sněženky nebo nástěnné dekorace. Pusťte se do jarního tvoření ještě dnes!

Objevte kouzlo manumitu + sleva 14 %

Objevte kouzlo manumitu + sleva 14 %

Propadněte magickému manumitu, dnes 1. 4. 2024 navíc s možností nákupu se slevou 14 % na celou objednávku.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Milena
Pátek, 19. Duben 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.