Korálková výzva: Rozhovor s Tamarchi

Čtvrtek, 16. únor 2023

Přečtěte si rozhovor s autorkou mnoha šperků z naší sekce Návodů a inspirace Tamarou. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Korálková výzva: Rozhovor s Tamarchi

Tamara zbožňuje cestování, staré časy a orient. Ráda se obklopuje krásnými věcmi, z nichž vystupují příběhy. Miluje dálky, knihy, hudbu a divadlo. To vše je jí při tvorbě inspirací. Tvoří především z korálků a z křišťálové pryskyřice. Komponenty si pečlivě vybírá, mnoho z nich si nechává vyrábět na zakázku nebo si je vozí ze svých cest. Mimo jiné si oblíbila české sklo. Na materiálu nikdy nešetří. Na rubové strany svých šperků používá kvalitní brokáty ve výrazných odstínech, které dotvářejí jejich celkové vzezření. Její práci tak vždy poznáte. Tamara vystudovala Výtvarnou školu Václava Hollara, Blízkovýchodní studia a vzdělávala se i v Teologii. Tvoří mnoho let, aktivně od roku 2005 a od roku 2008 se šperkařství věnuje jako své profesi. Pravidelně představuje nové autorské kolekce.

Prohlédněte si @tamarchi.cz na Instagramu >>>

Prohlédněte si Tamarchi na fler.cz >>>

Prohlédněte si inspiraci od Tamary v sekci Návodů a inspirace >>>

Co tě přivedlo ke korálkování?

Když mi bylo asi 12, vyštrachala jsem náušnice t korálků po prababičce mámě ze šperkovnice a samozřejmě je rozervala. Vzpomínám si, že měly jasně červenou barvu v kombinaci se zlatou.  Maminka mě donutila je opravit a už mi je nechtěla půjčit s tím, že si mám udělat vlastní. Oponovala jsem, že nemám z čeho. Tak jsme vybraly starou kulatou plechovku, a šly na Palmovku do galanterie a na Havelák a naplnily jí. To byl první, rodinou odsuzovaný nákup perliček. :) 

Víme, že ovládáš hromadu výtvarných technik, proč mezi nimi zvítězila právě tvorba šperků z korálků?

Myslím, že to bylo spíš intuitivní. 

Jaká technika tě nejvíc baví?

Preferuji korálkovou výšivku a sutašky. Ale baví mě i vyrábění si svých vlastních komponentů, které pak používám.  Někdy si něco vysním, a pak to nejde jak bych chtěla, tak trvá občas pár let, než to dozraje. 

Jaký typ šperku je mezi zákazníky nejoblíbenější?

Jednoznačně náušnice a brože, ale v poslední době stoupá obliba kabelek.

Kde hledáš inspiraci pro svoje výrobky?

Moc jí nehledám, přichází sama. Stačí se jenom koukat. 

Co máš v plánu v letošním roce vyzkoušet?

Kyanotypii na textil a chtěla bych se víc věnovat komponentům z Fima a keramiky. 

Co bys vzkázala nebo poradila těm, kdo chtějí s tvorbou korálkových šperků začít nebo se v ní posunout?

Aby postupovali s rozvahou a u tvorby se nevztekali. Nekladli si napoprvé nedosažitelné cíle. Také aby dodržovali pravidlo tří barev a byli pečliví. A především, aby jim to dělalo radost. Tak se nedá nic zkazit. :)

 

Související články

Výzva Tvořte z papíru: rozhovor s Martinou Žemličkovou

Výzva Tvořte z papíru: rozhovor s Martinou Žemličkovou

Přečtěte si rozhovor s Martinou, naší marketingovou ředitelkou, která ráda tvoří z papíru různá přáníčka, dekorace a origami postavičky. To by nebyla pořádná porada, aby nevzniknul alespoň jeden origami jeřáb! :)) Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Výzva Tvoření náramků z minerálů: rozhovor s ambasadorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Výzva Tvoření náramků z minerálů: rozhovor s ambasadorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Přečtěte si rozhovor se Zuzkou naší ambasadorkou pro tvorbu náramků z minerálů. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Eva
Středa, 27. Březen 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Úterý, 26. Březen 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Březen 2024

100%

rýchlosť