Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Úterý, 25. červenec 2023

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Medailonek: 

Ke šperkařině jsem se dostala klikatou cestou, prošla několik vysokých uměleckých škol a po promoci jsem se z Prahy odstěhovala s rodinou do Jablonce nad Nisou, kde žijeme už od roku 2007. Uměleckému šperku se věnuji zhruba patnáct let, pracuji s drahými i obecnými kovy, kameny, dřevem a experimentuji s netradičními materiály. Kameny si z velké části sbírám a zpracovávám sama a ke kolekci “Lesem”, zaměřené na glyptiku z místních kamenů s přírodní tématikou, jsem získala certifikát “Regionální produkt Jizerské hory”.  V současnosti zpracovávám autorskou kolekci “Hefaistos” pro umělecké kovářství téhož jména, kde s Janou Veselou také vedeme kurzy práce s ACS. Vedu momentálně nomádský život stále na cestě mezi Prahou a Jabloncem. Umělecké profese si vybraly také mé tři děti - Eliška, Vojta a Prokop.

Pokud vás zajímá má práce, můžete nahlédnout do portfolia na alenastukavcova.com >>>

Co Vás přivedlo k tvoření s Art Clay?

Ne “co”, ale “kdo”. K práci s ACS mě přivedla Jana Veselá, která mě tuto techniku naučila používat. Nejsem pracovně zaměřená jen na ACS, používám převážně klasické zlatnické techniky. S Janou jsem se seznámila už jako aktivní šperkařka a rozšíření obzorů, jaké mi nabídla, se rozhodně odmítnout nedalo.

Jak dlouho pracujete s Art Clay?

To přesně nevím. Pět let, možná šest.

Co nebo kdo je pro vás v tvorbě inspirací?

V ACS určitě Jana Veselá. Nikoho lepšího v oboru v Čechách nenajdete. A pokud jde o uměleckou inspiraci? Je toho spousta. Filmová tvorba Akiry Kurosawy, filmy, přednášky a eseje Andreje Tarkovského, práce Paula Stametse, Merlina Sheldrakea, nádherné fotografie a timelapsy Stephena Axforda, veškerá práce Patricka Blanca, dvacátá léta, mech, plíseň, bronzové rostliny Rudolfa Kedla, Monte Roraima, urbex, staré přírodovědné knihy, mnohonožky, rozpraskané chodníky a zapomenuté omlácené fasády, sci-fi, mytologie, modrá hodina, smrt,  historie, hmyz, astrobiologie… stačí se dívat okolo. Spíš je pak problém se před inspirací zavřít a začít pracovat.

Berete šperk spíš jako umělecký objekt nebo doplněk, co by se měl nosit?

Jsem umělec s mnohostranným vzděláním. Knižní grafika, ilustrace, sochařina, koncept, divadelní antropologie, scénografie loutkového divadla. Šperk jsem si vybrala jako definitivní řešení proto, že se v něm všechno toto propojuje a nachází praktický smysl. Mé šperky se nosí. Myslím na to, aby se nosily dobře a pohodlně. Nejsou to ale běžné módní doplňky a lidé, kteří je vlastní, hodně přemýšlí o tom, co si na sebe vezmou a hlavně proč. Dělit šperk na umělecký objekt a nebo módní doplněk je hodně hrubé a nepřesné. Je to prostředek komunikace a sebevyjádření. Dávám tím najevo, za koho se považuji a jak přemýšlím. Šperk musí být spoluhráč a ne konkurent, tak jeho výběr souvisí se sebeuvědoměním. Na druhou stranu, šperk, vytvořený jako nenositelný umělecký artefakt už není šperkem a musí obstát v konkurenci plastik a objektů. Je to jako v loutkařině: “Loutka se stává loutkou až v rukách herce.” A tak to vidím i jako šperkařka ve svém oboru. Šperk je šperkem až ve chvíli, kdy je nošen.

Jaký je Váš nejoblíbenější šperk?

Mnou vyrobený? Těžko říct. Mám prsten, který mi už půl roku cestuje po Irsku a hezky řečeno, tu a tam pošle čumkartu. Právě se dožaduje jízdenky domů a až se vrátí, budeme se tu na sebe zubit, dokud nevymyslím, co s ním. Nevím, jaký bude osud prstenu, který se právě culí na diváky v Tokiu. Měl zůstat prostým vyjádřením bez příkras a doufám, že u toho zůstane. Pak si ho asi oblíbím. Oblíbené máme něco, k čemu se můžeme vracet. To nemám. Mám ráda šperky, co si rychle našly své místo a dělají svoji práci. Takže asi všechny, které jsou nošeny a milovány.

Jaké máte tvořivé plány do budoucna?

Uklidit binec v koupelně, vyrobit dřevěný meč pro syna své kamarádky, vyplít květináče na střeše a zapracovat na výstavách v Praze a Ženevě, které máme s Janou Veselou do konce roku před sebou.

Co byste poradila všem, kteří chtějí Art Clay zkusit?

Trpělivost. A vyplatí se investovat do kurzu, kde se naučíte, jak s materiálem zacházet beze ztrát a hlavně, jak se ho přestat bát. Ono to není úplně lehké, držet prvně v ruce kousíček hlíny, co stojí majlant. Pamatuji si to u sebe, tu posvátnou a zcela zbytečnou hrůzu. S vedením je to mnohem snazší. A ještě něco, co omílám pořád dokola. Zapomeňte na Pinterest, TikTok, Fler a Instagram. Vaše paměť a vaše sny jsou mnohem cennější. Nedevalvujte svoji práci kopírováním.

Budeme rádi, když se s námi i vy podělíte o výsledky své Art Clay tvorby buď na našem Facebooku nebo na Instagramu. Značka #inspiraceodmanumi

 

Související články

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mimořádně zajímavá výzva pro šperkaře, kteří pracují s Art Clay Silver!

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Prsteny jsou velmi často tím, co nás k modelovacímu stříbru přivede. Láká nás to, že si můžeme sami udělat malý předmět spojený s tolika emocemi a významy. Prsteny ale patří mezi ty trochu náročnější kousky. Je tu několik drobných záludností, které na nás číhají. O to větší ale bude na konci radost z hotového prstýnku!

Jak zapojit do šperku z Art Clay Silver kameny

Jak zapojit do šperku z Art Clay Silver kameny

Modelovací stříbro a kameny k sobě patří. Jeden materiál umocňuje krásu a sílu toho druhého. jen je potřeba pečlivě volit ty, které se se stříbrem vypalovat mohou, a ty, které se usadí až po vypálení.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
99 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Zdeňka
Sobota, 27. Duben 2024

100%

Velký výběr, rychle dodáno.

Ivana
Pátek, 26. Duben 2024

100%

V tomto obchůdku nakupuji pravidelně a zatím mě nikdy nezklamali. Všem kutilům ho mohu s klidným svědomím doporučit.

+ velký výběr korálků a komponentů nejen ze stříbra

+skvělé ceny

+rychlé dodání

Jaromíra
Úterý, 23. Duben 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov