Představujeme Jesmonite!

Úterý, 5. říjen 2021

Tak vzrušující novinku jsme pro vás letos ještě neměli! Jestli jste si zamilovali tvoření s křišťálovou pryskyřicí, Jesmonite vás nadchne. Pokud jste se pryskyřici vyhýbali kvůli dlouhé době schnutí a nepříjemným výparům, Jesmonite rozptýlí vaše obavy. Eko-pryskyřice Jesmonite® totiž vytvrdne během slabé hodiny, větrat nemusíte a pracovní místo nezůstane ulepené.

Představujeme Jesmonite!

Co je Jesmonite?

Jesmonite je tzv. eko-pryskyřice. Jedná se o dvousložkovou licí hmotu, která se skládá z akrylové tekutiny na vodní bázi a minerálního základu. Tyto složky se společně smíchají v konkrétním poměru, který je potřeba pečlivě odvážit.

Proč eko-pryskyřice? Protože základem jsou, na rozdíl od křišťálové pryskyřice, složky na vodní bázi. Přebytečnou hmotu před ztvrdnutím je tedy možné bez obav rozmýt a vypustit do odpadu. Ale nebudete to chtít udělat, věřte nám! Druhou možností totiž je si zbytky hmoty, které před úplným zatvrdnutím nalámete na drobné kousky, schovat a následně využít pro super trendy terrazzo efekt.

Jesmonite se nabízí v několika typech hmot, které se od sebe liší výsledným efektem, ale také složením a poměrem složek. Základní hmotou, která se využívá pro hobby tvoření, je Jesmonite AC100. Tato hmota je po vytvrdnutí bílá a na omak velmi hladká. Dá se snadno barvit Jesmonite pigmenty, čímž vytvoříte přesně ty odstíny, které se vám líbí. Druhým typem je Jesmonite AC730, který imituje různé druhy kamene. Po povrchové úpravě vynikne kamenná struktura výrobku.

Kde se vzal?

Jesmonite pochází z Velké Británie, kde byl před více než 30 lety vynalezen jako lehčí alternativa betonu. Kromě stavebnictví se používal také ve scénografii – na výrobu kulis pro film i divadlo, ale také jako základní materiál pro výrobu scenérií zábavních parků. Svoje využití nachází také v umění, ať už získá tvar sochy, nebo například rozsáhlé dekorace zdi, kde je důležitá nižší hmotnost zavěšeného díla.

V posledních letech získává na popularitě mezi designéry vybavení a doplňků pro domácnost. Vyrábí se z něj například svítidla, mísy, květináče, ale také drobné dekorace.

Co se z něj dá vytvořit?

Právě drobné dekorace jsou to, co si z Jesmonite můžete v pohodlí domova snadno vyrobit i vy! Potřebujete k tomu pouze silikonovou formu. Ta je stejná jako pro křišťálovou pryskyřici. Můžete si tedy vytvořit podtácky, talířky, stojánky na svíčky nebo třeba krabičky. Z Jesmonite AC100 můžete vyrobit i šperky.

Co potřebuji, když chci Jesmonite vyzkoušet?

Rozhodně doporučujeme jako první zkusit pracovat s Jesmonite AC100. Aby bylo prvotní seznámení snazší, máme pro vás startovací balíček! V něm najdete množství Jesmonite AC100, ze kterého vyrobíte 5 podtácků. Pokud nemáte formu, nevadí. V balení totiž najdete jednu čtvercovou a jednu hexagonovou silikonovou formu. Hmotu můžete obarvit pomocí kombinace přiložených pigmentů. Ze žluté, červené a modré namícháte opravdu velké množství zajímavých odstínů.

Na rozdíl od křišťálové pryskyřice, Jesmonite tvrdne opravdu rychle. Při tvoření tedy nemáte času nazbyt. Navážit, rozmíchat, obarvit, nalít, vyklepat bublinky. A za půl hodiny můžete z formy opatrně vyjmout výrobek. Ten pak potřebuje dalších 24 hodin do úplného vytvrzení. Nejlépe mu to půjde, pokud k němu bude mít ze všech stran přístup vzduch. Ideální je ho položit navrch formy a do druhého dne si ho nevšímat.

Chcete-li vyzkoušet terrazzo efekt, budete muset vytvrdlý výrobek obrousit smirkovým papírem. Aby byl výrobek dobře chráněný, nejen proti vlhkosti, doporučujeme ho po finálních úpravách natřít tmelicím zátěrem neboli sealerem případně lakem na vodní bázi. 

Kde Jesmonite koupím?

Jsme oficiálním distributorem Jesmonite pro Českou a Slovenskou republiku. Hmotu tedy koupíte na našem e-shopu nebo v prodejnách v Praze a Brně. V nabídce máme balení hmoty vhodná pro domácí hobby použití. 

Technické příručky ke stažení:

Související články

Dny Manumi a sleva až 150 Kč

Dny Manumi a sleva až 150 Kč

Nakupte do neděle 14. 4. 2024 a můžete mít slevu až 150 Kč na celý nákup! Jak na to? Čtěte níže.

Jarní kreativní inspirace: 5 tipů na jarní tvoření

Jarní kreativní inspirace: 5 tipů na jarní tvoření

Jaro je tu a s ním čerstvá dávka inspirace pro tvoření jarních dekorací! V tomto článku vám přinášíme pět kreativních nápadů na DIY svícen, papírové sněženky nebo nástěnné dekorace. Pusťte se do jarního tvoření ještě dnes!

Objevte kouzlo manumitu + sleva 14 %

Objevte kouzlo manumitu + sleva 14 %

Propadněte magickému manumitu, dnes 1. 4. 2024 navíc s možností nákupu se slevou 14 % na celou objednávku.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Milena
Pátek, 19. Duben 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.