Jesmonite + pryskyřice = VSL

Pondělí, 16. květen 2022

Už jste si osahali tvorbu s licí hmotou Jesmonite a mramorový efekt vás přestává bavit? Máme po vás řešení! Zkuste zkombinovat Jesmonite a epoxidovou pryskyřici. Slibujeme, že z toho bude Velmi Slibné Lití!

Jesmonite + pryskyřice = VSL

Rozdíl, na který je třeba dbát

Jesmonite je na bázi vody, která se z něj musí odpařit. Proto je potřeba, aby měl vždy svých 24 hodin na vyschnutí. Přestože pryskyřice tvrdne také minimálně 24 hodin, nikdy bychom tyto dva procesy neměli spojovat. Stačí tedy vybrat silikonovou formu a zásadní pravidlo pak zní – nejdřív vyschnout Jesmonite, až poté přidat pryskyřici.

Bonus, který se vždycky hodí

Jesmonite je na bázi sádry a tudíž je nehořlavý. Nemusíte se tedy bát si dopomoci hořákem nebo horkovzdušnou pistolí k pryskyřici bez bublinek. Jesmonite to vydrží.

Glazování povrchu

S pryskyřicí na glazurování můžeme dodat Jesmonite výrobku lesklou „skleněnou“ vrstvu, pod kterou můžeme leccos schovat. Stačí postupovat podle pokynů na pryskyřici a nalít na výrobek tenkou vrsvu.

Malba akrylovou fixou

Sušené květiny

Reliéfní struktura

Tato glazura zdobení výrobku ochrání také před nežádoucím otěrem.

Chipsy zamíchané v pryskyřici

Z pryskyřice imitující sklo můžete tvořit i větší objekty – podtácky nebo třeba květináče. Místo klasických třpytek do ní můžete vmíchat chipsy rozlámané z hmoty Jesmonite. Zkombinujte si barvy, podle vaší libosti, nasypte do pryskyřice a nalijte do formy. Jen si při přemýšlení nad designem dejte pozor na to, že díky své váze chipsy v pryskyřici hodně klesnou.

Vzhledem k velikosti a množství chipsů se vám možná úplně nepodaří, aby v pryskyřici nebyly bublinky, ale to nevadí. To není kaz, to je benefit!

Malování Jesmonite po formě

Jesmonite má oproti pryskyřici tu výhodu, že je plnobarevný. Když to zkombinujete s transparentností pryskyřice, vznikne velká paráda. Rozdělejte si malinké množství Jesmonite a udělejte směs trochu hustší, než by měla podle návodu být. Pomocí klasického štětce jím pak můžete na silikon namalovat a vytvořit tak zajímavé vzory. Pozor, myslete na to, že tahy, které uděláte jako první, budou poté na vrchní straně hotového výrobku.

Jesmonite rámeček, pryskyřice střed

Máte formy, které mají hluboký okraj (například ty z Jesmonite startovací sady)? Pak můžete zkusit svému podtácku vylít tento okraj jako rámeček pomocí Jesmonite a druhý den pak formu doplnit pryskyřicí. Chce to jen trochu trpělivosti, abyste hmoti nalili přesně a případné přelití setřeli vlhčeným ubrouskem. Tohle je skvělý postup pro chvíli, kdy si rozděláte na jiný projekt více Jesmonite, než spotřebujete a nechce se vám ho vyhazovat.

Zlomený Jesmonite není tragédie

Byli jste moc nedočkaví a při brzkém vyndavání Jesmonite z formy se vám výrobek rozlomil? Nevadí! A jestli se vám to nestalo, taky nevadí, můžete ho rozlomit cíleně! Po vytvrdnutí vraťte část výrobku z Jesmonite do formy a dobře ji k formě přimáčkněte. Zbytek dolijte pryskyřicí imitující sklo. A máte originální výrobek, jak pro princeznu Koloběžku.

Velké kusy Jesmonite

Zbyl vám Jesmonite, který už začíná tvrdnout? Nevadí! Namažte ho na formu s větší plochou nebo na pečící papír a nechte ho zatvrdnout. Díky tomu, že už hmota tvrdne, tak v sobě má cucky a různé nerovnosti, které po zalití do pryskyřice tvoří skvělou strukturu.

Napadá vás další způsob, jak Jesmonite s pryskyřicí zkombinovat? Budeme rádi, když nám své výrobky pošlete na Facebooku nebo Instagramu! A jestli vás tvoření z Jesmonite chytlo za srdce, přidejte se do naší nové Facebook skupiny Jesmonite CZ/SK.

Související články

Jesmonite výzva: rozhovor s My BESTIE

Jesmonite výzva: rozhovor s My BESTIE

Přečtěte si rozhovor s @mybestie.cz, autorkou doplňků z Jesmonite, nejen o tom, jak s tvorbou začala nebo kde bere inspiraci pro další tvoření.

Jesmonite výzva: rozhovor s ambasadorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Jesmonite výzva: rozhovor s ambasadorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Přečtěte si rozhovor s naší Jesmonite ambasadorkou Zuzkou, která pro vás připravuje většinu návodů i článků o tvoření z Jesmonite hmoty.

Lednová výzva: Tvořte z Jesmonite

Lednová výzva: Tvořte z Jesmonite

S novým rokem přichází i nová řada výzev. V lednu budeme tvořit s Jesmonite a doufáme, že se Vám výzva bude líbit. 

 

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Jaromíra
Úterý, 23. Duben 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Pátek, 19. Duben 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!