Upcyklované vánoční dárky

Čtvrtek, 17. listopad 2022

Možná i vy jste, stejně jako já, hromadiči. Kreativním duším se to občas stává, že v různých objektech vidí další možnosti využití. Protože tenhle kelímek se může jednou hodit… A tahle sklenice od okurek je taky moc hezká! Často to vede k tomu, že nám náš tvořivý koutek bobtná a bobtná do objemů, které už nejdou uštěpačným poznámkám ostatních členů rodiny. Ale teď máme dobrou příležitost, jak se zásob zbavit! Vánoce.

Upcyklované vánoční dárky

Upcycling, počeštěně upcyklace je přeměna starých a nepotřebných produktů na produkty s vyšší užitnou hodnotou. Ať už se jedná o věci, které měly původně jiný účel (obaly, sklenice, látky…), nebo už svému účelu dosloužily (dekorace, jejichž design se už nehodí, oblečení s vadou…). Pomocí kreativních technik a materiálů jim dáte novou podobu a smysl.

Můžete například:

Znovuvyužití materiálů je smysluplný trend, se kterým se snad budeme setkávat čím dál tím častěji. Buďte i vy mezi těmi, kdo si ho osvojí jako první. Přinášíme vám inspiraci na vlastnoručně vyrobené vánoční dárky, které zaručeně potěší. A vy můžete mít radost hned dvakrát. Z toho, že věnujete dárek, který se líbí, a zároveň z toho, že jste dali věci nový život a šetříte tak planetu.

Váza ze sklenice od cizrny

Kdo z nás nemá v kuchyni vždy pár prázdných sklenic. Ty užší a vysoké, třeba od cizrny nebo od chřestu, můžeme využít jako základ pro vázu. Stejně dobře poslouží i lahev se širokým hrdlem, třeba od mléka.

Tvar sklenice poslouží jako základ, který můžeme potáhnout samotvrdnoucí hmotou a tu dále dekorovat. Na první pohled nikdo nepozná, že se nejedná o plnohodnotnou keramiku vypálenou v peci. Jen je třeba vázu využívat zejména se sušenými květinami nebo být velmi opatrní při tom, kdy do ní budeme lít vodu, aby se povrch nenamočil.

Květináč z kelímku od polévky

Jídlo s sebou, neboli take away je velký nešvar, zejména ve větších městech. Generuje totiž velký objem obalových materiálů, které jsou využity pouze jednou. Nemusí tomu však tak být. Využijte kelímek, ať už plastový, nebo z voskovaného papíru jako základ pro květináč. Pomocí samotvrdnoucí hmoty mu dáte kabát, který vypadá jako vytažený z keramické pece. A přitom vám během dvou dnů samovolně uschne klidně v obýváku.

Miska z kelímku od dezertu

Zejména my ženy máme spoustu drobných nezbytností. Náušnice, prstýnky, sponky, balzámy na rty… Je fajn je mít kam odložit, aby je člověk zase druhý den našel. K tomu poslouží mistička, pro kterou si jako základ můžete zvolit jakýkoli nízký kelímek. I ji ze všech stran obalíte samotvrdnoucí hmotou a techniku dekoru zvolíte podle vkusu obdarovaného. My jsme využili akrylové barvy. Ale stejně tak můžete využít barvu ve spreji. Nebo třeba mletý pepř, který se přidává již do měkké hmoty.

Stojánek na tužky a štětce z krabičky od svíčky

Jste-li milovníci nanuků, můžete v tomto projektu využít zcela zbytkový materiál. My k vytvoření stojánku na tužky z krabičky od svíčky použili špachtle, které běžně slouží na míchání pryskyřice. Stačí tavná pistole a na krabičce vytvoříte z dřívek lamelový efekt, který je aktuálně tolik oblíbený v interiérovém designu. Můžete krabičku nechat pouze tak, nebo přilepit kolíček, který bude držet poznámky nebo milou fotku.

Stojánek na tužky z plechovky od kompotu

Plechovky si přímo říkají o to, aby byly využity znovu. Pokud jich seskupíte více dohromady, můžete si tak vyrobit užitečný pořadač na výtvarné potřeby nebo třeba na kuchyňské načiní. Nejprve jsme povrch plechovky natřeli akrylovou barvou smíchanou s jedlou sodou, čímž vznikla hrubá struktura. Na ní pak dobře ulpěla mramorovací barva. Možností, co s plechovkou, je ale nespočet! Budeme rádi, když se s námi podělíte na sociálních sítích o svoji verzi.

Svíčka ze sklenice od paštiky

Jakmile jednou zahoříte pro výrobu svíček, je těžké tuto vášeň uhasit. Máte-li chuť to taky zkusit, můžete začít voskem litým do nádob, které najdete doma. Do sklenic, plechovek nebo obalů od svíček, které už dohořely. Pro tyto účely se hodí sójový, palmový nebo směsný vosk do nádob. Ten na rozdíl od vosku do forem dokonale přilne ke stěnám nádoby. Dozdobit ho můžete sušenými květy, třpytkami nebo třeba zlomky minerálů.

Macramé lucerna ze sklenice od nakládaček

Máte rádi kyselé okurky? My rozhodně ano. Kromě gurmánského zážitku totiž dodají moc prima sklenice. Obzvlášť pokud je konzumujete ve velkém. Sklenice pak můžete snadno proměnit v lucerny! Nevěříte, že je to snadné? Věřte, stačí vám k tomu umět zavázat pouze a jen plochý uzel. Barvám a jejich kombinacím se meze nekladou. Je-li váš obdarovaný spíš volnomyšlenkářský bohém, mohl by ocenit i divokou boho kombinaci.

Doufám, že jsme vám ukázali zajímavý směr, kterým se mohou vaše vlastnoručně vyrobené dárky letos vydat. Upcyklace se ale nehodí jen u příležitosti Vánoc. Je to nový způsob, jak se dívat na věci, které už jiným dosloužily. Skrz jejich druhotné využití nejenom šetříte zdroje, ale také zajímavým způsobem vyzýváte svoji kreativitu. Schválně, co je pro vás těžší? Začít tvořit zcela od nuly, na „zelené louce“, nebo vymyslet, jak vytvořit něco nového z věci už existující? Vaše odpovědi nás zajímají na Facebooku i Instagramu!

Související články

Stylové dekorace na vánoční stůl

Stylové dekorace na vánoční stůl

U svátečního stolu se sejde každoročně nejbližší rodina nebo přátelé. Dotvořte sváteční tabuli vlastnoručně vytvořenou dekorací, ať je i letošní Štědrý večer nezapomenutelný! Připravili jsme pro vás tipy na 5 originálních dekorací a vychytávek, které si můžete sami vyrobit. Prohlédněte si je v tomto článku!

Tipy na originální balení vánočních dárků

Tipy na originální balení vánočních dárků

Štědrý den se blíží, dárečky už jsou vybrané, vyrobené, nakoupené nebo na cestě a vy přemýšlíte, jak je originálně zabalit? Připravili jsme pro vás 5 tipů na stylová balení dárků a krásné jmenovky, prohlédněte si je v tomto článku!

Andělská DIY inspirace

Andělská DIY inspirace

Andílci neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Můžeme je vidět na trzích, v kostelech i v doprovodu čerta a Mikuláše. Vytvořte si roztomilého papírového, dřevěného, korálkového nebo macramé andílka i vy! V tomto článku jsme pro vás připravili tipy na 6 originálních andílků, které si můžete sami vyrobit.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
99 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Jaromíra
Úterý, 23. Duben 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Pátek, 19. Duben 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!