Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Středa, 5. říjen 2022

Prsteny jsou velmi často tím, co nás k modelovacímu stříbru přivede. Láká nás to, že si můžeme sami udělat malý předmět spojený s tolika emocemi a významy. Prsteny ale patří mezi ty trochu náročnější kousky. Je tu několik drobných záludností, které na nás číhají. O to větší ale bude na konci radost z hotového prstýnku!

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Tou první je smršťování materiálu. Na prstenech se totiž projeví asi nejvíc. Různé značky materiálu mají různou míru tohoto zmenšení. Proto musíme vždy počítat s tím, že na obvodu kousek přidáme. Platí úměra – čím větší a robustnější prsten, tím větší smrštění. Jinak se zmenšuje při vypalování v peci, jinak kahanem. Pokud vypalujeme vícekrát, opět se o kousek zmenší. Musíme si proto najít svoji vlastní cestu, často nás potká i chybička... Tak budeme mít i nečekaný dárek pro kamarády. Někomu prstýnek určitě sedne jako ulitý!

Vždycky je lepší, když je prsten o trochu menší než naopak. Velký prstýnek nezmenšíme, ale malý můžeme zevnitř vybrousit a jeho velikost mírně zvětšit.

Jak na prstýnek na míru

My si to ukážeme na ACS. Pro začátek jsou dobrým pomocníkem měrné pásky, které si můžeme koupit s materiálem. Jsou na nich čísla odpovídající velikosti prstenu. U středně velkého prstýnku přidáme asi dvě velikosti. Na papírovém měřítku jsme naměřili velikost 18, na žlutém pásku nastavíme 20.

Jinou pomůckou je přilepit papírek na prstenový trn ze dřeva. Vezmeme si prsten, který nám dobře sedí. Navlékneme ho na trn s papírkem a na širší straně trnu tužkou obkreslíme asi 1,5 mm od okraje prstenu. V místě čáry tužkou bude pomyslný střed budoucího prstenu.

Přenesení hlíny na trn

Tady na nás číhá druhé překvapení. Vypadá to jednoduše, ale často hlína neposlouchá tak, jak bychom potřebovali. Schne mezi prsty a je potřeba pracovat bez velkého váhání. Jinak nám bude praskat a povrch nebude tak hladký, jak bychom si přáli. My už to víme, proto postupujeme rychle a jsme na to připravení!

Z hlíny si uděláme stejnoměrného hádka, odhadneme délku prstenu – tedy přibližně tolik, abychom hada omotali kolem trnu v místě, které jsme si nakreslili. Hada „rozmáčkneme“ plastovou destičkou přibližně na 4 karty. Na jedné straně seřízneme a opatrně zdvihneme z podložky. Přeneseme na linku na trnu, kterou jsme si lehce navlhčili vodou. K seříznutému okraji připojíme druhý konec, který odřízneme v místě spoje. Oba konce spojíme, použijeme špachtli, modelovací nástroje nebo přímo prsty. Štětcem ohladíme, podle potřeby použijeme pastu na vyplnění mezer a vyhlazení. Prsten na trnu moc nemáčíme, jinak by se zvětšil a uvolnil. Tím by byl trochu deformovaný a nepravidelný.

Jinou možností, jak udělat plochý dlouhý pásek, je nalepit na podložku dva plastové pásky o síle 0,6 – 1 mm tak daleko od sebe, jak chceme mít široký prsten. Hádka mezi ně vtlačíme plastovou destičkou a odřízneme od okrajů skalpelem. Hrany ale budou ostřejší a bude potřeba je hodně opracovat, až prstýnek zaschne.

Po usušení prsten opatrně sundáme z trnu, papírek srolujeme dovnitř a plochý kroužek začistíme, obrousíme do hladka a případné nerovnosti zaplníme nanesením pasty. Zejména ve spoji se to zpočátku stává. Suchý prstýnek začistíme a je připravený na další práci. Vypálíme až po dokončení celého prstenu.

Související články

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mimořádně zajímavá výzva pro šperkaře, kteří pracují s Art Clay Silver!

Jak zapojit do šperku z Art Clay Silver kameny

Jak zapojit do šperku z Art Clay Silver kameny

Modelovací stříbro a kameny k sobě patří. Jeden materiál umocňuje krásu a sílu toho druhého. jen je potřeba pečlivě volit ty, které se se stříbrem vypalovat mohou, a ty, které se usadí až po vypálení.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Středa, 10. Duben 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.