Vše, co jste chtěli vědět o výrobě svíček

Čtvrtek, 13. říjen 2022

Chtěli byste proniknout do tajů domácí výroby svíček? Sepsali jsme pro vás článek, kde najdete přehledné rozdělení základních vosků, knotů, ale i další informace, které byste měli znát, než se pustíte do prvního rozehřívání vosku.

Vše, co jste chtěli vědět o výrobě svíček

Základní druhy vosků a jejich specifika

Každý vosk se hodí pro trochu jiný typ svíčky, mají odlišnou teplotu tání a je třeba k nim zvolit i rozdílné knoty. Jsou 3 základní druhy svíčkových vosků, konkrétně se jedná o:

  1. parafín
  2. rostlinné vosky
  3. včelí vosk

Nejlépe se zpracovává vosk, který je ve formě tzv. peciček. U nás v Manumi najdete vosk i aditiva právě v této podobě.

Parafín

Parafín má flexibilní využití v různých oborech od zdravotnictví přes kosmetický průmysl až právě po výrobu svíček. Získává se destilačním procesem z ropy, takže i parafín je přírodní materiál, jen nerostného původu. Na svíčky se používá speciální svíčkový parafín s nízkým obsahem oleje, běžně do 2 % objemu, a nejkvalitnější pak obsahuje jen cca 0,5 % oleje. Teplota tání parafínu je kolem 58 ℃.

Svíčkový parafín je průsvitný, bělavé barvy, má sklony k nehtovatění (malé bílé lupínky) a vytváření bublin v hotovém výrobku. Aby se tomu předešlo, přidávají se do něj různá aditiva, kterými se zušlechťuje.

Aditiva do parafínového vosku:

  1. Stearin je vyráběn z rostlinných olejů nebo živočišných tuků a je biologicky rozložitelný. Můžeme přidat až 25 % váhového podílu směsi. Svíčka pak získá krásně mléčně bílý až hedvábný vzhled.
  2. Keraplus 3451 je aditivum používané pro potlačení krystalizace, popř. nehtovatění parafínu. Jedná se o speciální přípravek, kterého se přidává jen cca 1–1,5 % váhového objemu. Zachová průsvitnost, zušlechtí parafín a zabrání nechtěným defektům.

Rostlinné vosky

Rostlinné vosky jsou získávány z rostlinných zdrojů a jsou biologicky rozložitelné. Vzhledem ke svému původu jsou šetrné k přírodě a jsou oblíbené i mezi vegany. Nejběžněji je možné se setkat s voskem palmovým a sójovým. U těchto vosků je třeba rozlišit, zda chceme svíčku v nádobě (sklenička, keramická či kovová nádoba), nebo volně stojící, kterou odléváme do forem a poté vyndáme. Vosky pro tyto typy svíček mají totiž jinou viskozitu a mastnost.

Sójový vosk je vyrobený z oleje ze sójových bobů. Jeho největší výhodou je jeho udržitelnost, je zcela obnovitelný a tím pádem i ekologický. Dobře vyrobená sójová svíčka bude hořet čistě a pomalu.

Sójový vosk nabízíme ve dvou variantách, první je vhodná pro svíčky do nádob a má teplotu tání 42–48 ℃, druhá varianta je vhodná pro samostatně stojící svíčku a má vyšší teplotu tání (57–63 °C).

Palmový vosk je rostlinný vosk vyrobený z palmového oleje. Výhodou palmového vosku je, že je superstabilní, hoří čistě a bez sazí, v různých podmínkách. Má výbornou kompatibilitu s vůněmi a esenciálními oleji – dobře drží a nese vůni. I tento vosk nabízíme ve formě do nádob s teplotou tání 42–48 °C a také ve verzi pro formy, kdy je teplota tání o něco vyšší (57–63 °C). Specifikem palmového vosku je, že pokud ho přehřejeme na teplotu 95 ℃, po vychladnutí nám krásně zkrystalizuje a svíčka získá vzor ledových květů či námrazy.

Včelí vosk

Včelí vosk je přírodní produkt, který je vedlejším produktem včelařství. Svíčky z tohoto vosku jsou skvělým doplňkem, mají typickou žlutou medovou barvu a specifickou vůni. Můžeme do něj přidávat aromata, ale tento vosk vůně nenese tak dobře jako rostlinné vosky a vždy bude mít jemný přídech vůně medu. Na druhou stranu obecně dokonce déle hoří než právě svíčky z rostlinných vosků. Včelí vosk se rozpouští při teplotě 65 ℃.

Jak správně rozehřívat vosk?

Vosky na svíčky je třeba rozehřívat ve vodní lázni, v případě rozehřívání přímo na tepelném zdroji může dojít k rychlému rozehřátí, přepálení či zbarvení do nežádoucí podoby. Dobré je mít po ruce teploměr a vosky, až na výjimky, nepřehřívat nad 80 ℃.

Výjimkou může být například palmový vosk, který při nahřátí na teplotu 95 °C vytvoří po vytvrdnutí vzor ledové námrazy.

Vždy dodržujte doporučené teploty tání, které najdete na obalu produktu nebo dole v popisku na našem e-shopu. Pro rozehřívání vosku doporučujeme použití speciálního nádobí pouze pro tento účel.

Svíčky z forem vs. svíčky do nádob

I když by se mohlo zdát, že je jedno, jaký použijete vosk, není tomu tak. Vosky mají rozdílné vlastnosti. Konkrétně ty pro svíčky do nádob jsou mastnější, hutnější a mají dobrou přilnavost k povrchu. Před litím do nádoby je ale třeba nádobu nahřát, aby vosk nedostal teplotní šok. V opačném případě by výsledná svíčka mohla být nekvalitní a mohla by i hůře odhořívat. Prohlédněte si naše skleněné a kovové nádoby na svíčky zde.

Vosky pro svíčky z forem mají oproti těm do nádob větší smrštivost, a proto nepřilnou k povrchu a lze je z forem jednoduše vyndat. Formy na tento druh svíček mohou být ze silikonu, polykarbonátu či hliníku. V naší nabídce naleznete širokou nabídku různých silikonových forem.

Každá svíčka může být jedinečná

Do vosku totiž můžeme přidávat svíčková barviva, okvětní lístky i různé vůně. V kombinaci s originálně zvoleným tvarem či nádobou bude každá svíčka dokonalým dárkem i dekorací do domácnosti.

Přehled vosků, vhodných knotů a teplot tání:

Druh vosku Teplota tání Knot Aditiva a jejich možnost použití
Sójový vosk na svíčky do skla a keramiky 42-48 °C Textilní/dřevěný Ne
Sójový vosk na svíčky z forem 57-63 °C Textilní Ne
Parafín na výrobu svíček z forem 57-59 °C Textilní Ano
Palmový vosk na svíčky z forem

57-63 °C

* při nahřátí na teplotu 95 °C vytvoří po vytvrdnutí vzor ledové námrazy

Textilní Ne
Palmový vosk na svíčky do skla a keramiky

42-48 °C

* při nahřátí na teplotu 95 °C vytvoří po vytvrdnutí vzor ledové námrazy

Textilní/dřevěný Ne
Včelí vosk na svíčky z forem a do nádob 64 °C Textilní Ne
Kompozitní směs parafínu a přírodních vosků na svíčky do skla a keramiky 43-49 °C Textilní/dřevěný

Ne

Budeme rádi, když se s námi podělíte o svou tvorbu buď na našem Facebooku, nebo na Instagramu, značka #inspiraceodmanumi.

Související články

Příběh malé značky: svíčky Vyhořelá

Příběh malé značky: svíčky Vyhořelá

Přečtěte si rozhovor s tvůrkyněmi svíček pod značkou Vyhořelá. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak se ke tvorbě svíček dostaly, kam se plánují posouvat nebo kde můžete jejich produkty koupit.

Svíčková výzva: rozhovor s ambasadorkou Marcelkou

Svíčková výzva: rozhovor s ambasadorkou Marcelkou

Přečtěte si rozhovor s naší ambasadorkou Marcelkou. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Březnová výzva: Tvořte svíčky

Březnová výzva: Tvořte svíčky

Březen, za kamna vlezem, vosk roztavíme a svíčku vyrobíme! Nadchněte se také pro výrobu svíček, soutěžte s námi v březnu a vyhrajte až 1 000 Kč!

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Daniela
Pondělí, 18. Březen 2024

100%

Nakupuji zde opakovaně, jsem spokojená

Eva
Sobota, 16. Březen 2024

100%

Rychlost

Eva
Čtvrtek, 14. Březen 2024

100%

Prodejna splněných přání