Základní techniky smaltování šperků

Pondělí, 8. srpen 2022

Seznamte se se základními technikami používanými pro smaltování šperků a pusťte se do tvoření!

Základní techniky smaltování šperků

Kov a jeho úprava

Tvar – výsek nebo vystřižený kousek mědi (může být i stříbro) vyčistíme, ohladíme a obrousíme. Vykoupeme v čisticím roztoku (nasycený ocet se solí), opereme a můžeme začít nanášet barvy. Smalty se dají sypat nebo nanášet vlhké na kovový podklad.

Aplikace smaltu

Je lepší šperkový základ nejprve umístit na trojnožku nebo na mřížku, na které jej pak budeme dávat do pece. Díky tomu můžeme být v klidu, že si barvu při transportu nepoškodíme nechtěným dotykem.

Sypání suchého smaltu – nejjednodušší technika, kdy jemným práškem špachtlí nebo sítkem posypeme povrch kovu, buď po celé ploše, nebo přes šablonku.

Vlhký smalt – prášek zvlhčíme několika kapkami odstáté nebo destilované vody a štětcem nanášíme. Po zaschnutí vypálíme.

Mezi pokročilé techniky smaltu patří malba miniatur, cloisonné, champlevé, plique à jour a další.

Vypalování smaltu

Je třeba myslet na to, že smaltovací prášek se v peci vždy rozteče. To znamená, že se vše, co v danou chvíli bylo ve formě skloviny, roztaví. Pokud je naším cílem tvořit složitější vzory a kombinovat barvy, je třeba je nanášet a vypalovat postupně.

Klasický smalt potřebuje k výpalu teploty vyšší než 650 °C. Různé odstíny potřebují různé teploty, nejčastěji kolem 750 °C a více. Vypalování netrvá dlouho – změnu můžete pozorovat pouhým okem. Když se z barvy stane loužička tekutého skla, je možné šperk z trouby vytáhnout. Pozor, pro manipulaci je potřeba mít dlouhou pinzetu!

Související články

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mimořádně zajímavá výzva pro šperkaře, kteří pracují s Art Clay Silver!

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Prsteny jsou velmi často tím, co nás k modelovacímu stříbru přivede. Láká nás to, že si můžeme sami udělat malý předmět spojený s tolika emocemi a významy. Prsteny ale patří mezi ty trochu náročnější kousky. Je tu několik drobných záludností, které na nás číhají. O to větší ale bude na konci radost z hotového prstýnku!

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Středa, 10. Duben 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.