Jak dotvořit šperky z Art Clay Silver

Pondělí, 12. září 2022

Z modelovacího stříbra Art Clay Silver nechcete vytvořit pouze drobnost, kterou si odložíte na poličku. Chcete vyrobit šperk, který budete moci skutečně nosit. Naše specialistka Jana Veselá pro vás připravila tipy, jak ze svého výrobku vytvořit šperk pro každý den.

Jak dotvořit šperky z Art Clay Silver

Úchyty, očka

Každý šperk si musíme upravit tak, aby se dobře nosil, přesněji – aby se vůbec dal nosit. U závěsů a náhrdelníků je tím nejjednodušším uchycením dírka s očkem nebo nýtkem. Různí autoři přistupují k vrtání dírek odlišně. Někdo je dělá do vlhké hlíny rovnou, někdo do suchého šperku, jiný až po vypálení. Já si dírky předem vyznačím, lehce hlínu za vlhka propíchnu a uhladím. Za vlhka proto, aby se od dírky nevytvořily trhlinky. Po vysušení dovrtám jemným vrtáčkem. Propíchnout ji můžeme špejlí, kovovou jehlicí nebo párátkem. Po vypálení velikost dírky upravíme pilníčkem. Protáhneme stříbrné očko a buď jenom dovřeme, nebo spoj sletujeme stříbrnou pájkou. Dírkou můžeme protáhnout nýtek a nad okrajem šperku drátek stočíme.

Očka

Dalším možným typem je očko z drátu, které můžeme koupit hotové (999/1000) nebo si ho z ryzího drátu kleštičkami vytvarujeme. Očko vtlačíme do ještě tvárné hlíny, zapustíme až k ohybu. Otvor uhladíme a před vypálením ještě zkontrolujeme, zda pevně drží. Pokud ne, přidáme trochu pasty ze stříkačky nebo štětcem.

Tunýlek

Tunýlek je můj favorit. Je to uchycení, které perfektně doplňuje vyznění šperku, je dostatečně robustní, aby uneslo i masivnější kousky, a přitom je nenápadné. Podle toho, jak silné bude vlákno, kůže nebo jiný materiál, si zvolíme průměr trubičky. Tenká je na průměr párátka, silná třeba na plastové brčko. Z hlíny si vyválíme hádka, zploštíme destičkou na 3 karty a omotáme kolem zvoleného materiálu. Je na nás, jak bude široký. Přesahující část vsuneme pod šperk, s podkladem spojíme pastou ACS. Prstem nebo štětcem uhladíme. Na viditelnou část můžeme vytvořit další dozdobení, dolepit nový doplňující motiv.

Tunýlek můžeme přichytit i na zadní stranu šperku, jen je třeba dát pozor na těžiště šperku, aby visel ve správné poloze a nepřeklápěl se. Tuto variantu použijeme tam, kde nechceme rozbíjet motiv a naopak chceme mít uchycení neviditelné.

Brože

Brože jsou v současnosti zase velmi moderní. Jejich uchycení můžeme udělat několika způsoby. Prvním je použití hotové brožové mechaniky, kterou si koupíme. Ryzí se, myslím, nevyrábějí, ale ve stříbře 925/1000 ji seženeme snadno v různých provedeních. Zapracujeme pevnou část do vlhké hlíny a dobře začistíme. Můžeme připevnit pastou i do vysušené brože, kde jsme si ponechali místo na vložení, které dobrousíme, aby mechanika dobře zapadla. Druhou variantou, kterou mám moc ráda, je si mechaniku vyrobit. Do tunýlku navlékneme ocelový nerez drát 0,5 mm, kleštičkami ohneme tak, aby dobře seděl, a dolní části připevníme dva ostrůvky hmoty, které si vytvarujeme podle potřeby. Za ně se pružící drátek zachytí. Konce ocelového drátku vybrousíme do ostrých jehliček. Zpracováváme, tedy navlékáme a ohýbáme po vypálení, abychom si šperk nepoškrábali nebo nezlomili.

Zapínání a uzávěry

Ke svým unikátním šperkům často potřebujeme neobvyklé zapínání, zvláštní uzávěry. Na to je modelovací stříbro vynikajícím materiálem. Můžeme si z něho vytvarovat americké zapínání, zajímavé háčky, které provlékneme do zdobeného očka, kaplíky, šlupny a rozmanité koncovky. Pokud nevíte, jaké a jak přesně tvarovat, hodně inspirace najdete na internetu, nejen na stránkách věnovaných modelovacím kovům.

Související články

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mimořádně zajímavá výzva pro šperkaře, kteří pracují s Art Clay Silver!

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Prsteny jsou velmi často tím, co nás k modelovacímu stříbru přivede. Láká nás to, že si můžeme sami udělat malý předmět spojený s tolika emocemi a významy. Prsteny ale patří mezi ty trochu náročnější kousky. Je tu několik drobných záludností, které na nás číhají. O to větší ale bude na konci radost z hotového prstýnku!

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Středa, 10. Duben 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.