Co jsou to modelovací kovy

Pondělí, 29. srpen 2022

Představte si modelínu, která se díky žáru promění v kouzelný šperk. Zní vám to jako pohádka? S modelovacími kovy je to realita! Z hlíny, která v sobě kromě pojiva obsahuje zejména kovový prach, tak může pod vašima rukama vzniknout šperk tvarovaný naprosto podle vaší fantazie.

Co jsou to modelovací kovy

Modelovací stříbro

Pro začátečníky určitě doporučujeme nejprve vyzkoušet práci s modelovacím stříbrem Art Clay Silver (ACS). Tomu totiž pro výpal stačí plynový hořák. Vznikne vám šperk z ryzího stříbra, který dozajista potěší vás a případně i vaše blízké. Jen pozor, stříbrný šperk pak nemůžete dále prodávat, je třeba být registrovaný na puncovním úřadě.

ACS má formu hlíny, pasty nebo stříkačky. K čemu se která hodí se dozvíte ve samostatném článku.

Modelovací měď

Art Clay na trh přináší také modelovací měděnou hlínu. I z ní můžou vaše ruce vymodelovat doslova cokoliv. Jen je už trochu náročnější na výpal. Vypaluje se ve šperkařské peci (30 minut na 650 -700 stupňů celsia). Výhodou oproti stříbru jsou nižší pořizovací náklady i možnost šperky bez omezení prodávat.

Modelovací bronz

Pro nejpokročilejší je pak vhodná práce s bronzem. Ten může mít buď opět formu hlíny od výrobce Art Clay a nebo se nejprve nacházet ve stavu prášku od výrobce Meteor Clay. Ale i prášek se stane modelovací hmotou, stačí jen do něj přidat potřebné množství destilované vody.

Výpal bronzů, jak Meteor Clay tak Art Clay, je trošku náročnější. Nové materiály se musí vypalovat v peci, ve speciálním ocelovém kontejneru (misce, nádobce) a v aktivním, ideálně kokosovém uhlí. Ale výsledek je úžasný. Kdo má rád žlutou barvu kovu, bude naprosto nadšený. Výsledek vypadá jako zlato, ale za nesrovnatelně nižší cenu.

To chci vyzkoušet!

Před tím, než se pustíte do objednávky, přečtěte si další články, ve kterých se dozvíte více o pomůckách, technikách i postupu.

Související články

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mimořádně zajímavá výzva pro šperkaře, kteří pracují s Art Clay Silver!

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Prsteny jsou velmi často tím, co nás k modelovacímu stříbru přivede. Láká nás to, že si můžeme sami udělat malý předmět spojený s tolika emocemi a významy. Prsteny ale patří mezi ty trochu náročnější kousky. Je tu několik drobných záludností, které na nás číhají. O to větší ale bude na konci radost z hotového prstýnku!

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Středa, 10. Duben 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.