10 DIY dárků, které zaručeně potěší

Úterý, 7. prosinec 2021

Nechte se inspirovat k tvorbě 10 (nejen) vánočních dárků, která zaručeně potěší a zvládne je vyrobit každý. 

10 DIY dárků, které zaručeně potěší

Náramek z minerálů

Náramkové talismany z minerálů zdobí zápěstí mužů i žen. Mnoho lidí věří, že drahé kameny a minerály jim poskytují zdroj pozitivní energie a blahodárných účinků na zdraví i psychiku. Pokud darujete vlastnoručně vyrobený náramek z minerálů, neuděláte chybu!

Druh kamene můžete vybrat podle toho, jak se vám líbí, nebo třeba podle znamení horoskopu obdarovaného. Zajímá-li vás více, rubrika Minerály na našem blogu je velmi rozsáhlá. Hodila by se vám inspirace, čím náramek doplnit? Podívejte se na naše návody!

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Změřte obdarovanému zápěstí pomocí šňůrky nebo délku náramku odhadněte poměrem k vlastnímu zápěstí.
  2. Rozvrhněte si nejprve design náramku se všemi doplňkovými komponenty. Je vhodné náramek zakončovat tak, aby byl uzlík skrytý v zadní části.
  3. Ustřihněte si elastomer v délce cca 30 cm, abyste měli dost materiálu na pohodlné zavázání uzlíků.
  4. Navlékněte vše na elastomer a zavažte 2 pevné uzlíky. Poté jeden konec podtočte a utáhněte třetí uzlík v protisměru. Doporučujeme ještě na uzlíky dát malou kapku gelového vteřinového lepidla, aby byla jistota, že bude spoj držet.

Elegantní šperk

Nemusíte být zkušení šperkaři, abyste vyrobili náušnice nebo náhrdelník, který vykouzlí úsměv na tváři. Podívejte se na krásné komponenty od značky Amoracast, ke kterým stačí připojit náušnicové háčky nebo šlupnu, a šperk je na světě.

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Vezmeme si náušnicové háčky a pomocí kleští lehce roztáhneme jejich spodní očka.
  2. Vložíme do očka komponent Amoracast a opět pomocí kleští očko uzavřeme.
  3. Na ketlovací nýt navlékneme minerál a pomocí kleští uděláme na jeho konci očko, které před uzavřením provlečeme komponentem a poté pevně uzavřeme.

Jesmonite dekorační sada

Komu by neudělalo radost si nastylovat pěkné zátiší, ať už na poličce, nebo na toaletním stolku. Naše novinková licí hmota Jesmonite je pro takové tvoření jako dělaná! Skvělé je, že je jen na vás, z jakých komponentů takovou sadu poskládáte. Stačí si vybrat formy.

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Rozmícháte si množství Jesmonite směsi dle velikosti formy a rozdělíte si ho do třech kelímků, přičemž v jednom bude méně hmoty.
  2. Barvy, které zvolíte, jsou jen na vás. Naše kombinace je modro-bílá s černými doplňky. Jednu z částí hmoty jsme obarvili kapkou modrého a malou kapkou černého inkoustu, druhou jsme nechali čistou bez obarvení a nejmenší množství hmoty jsme obarvili na černo.
  3. A právě černá hmota je ta, kterou je potřeba začít. Ve vzoru je poté nejvýše na povrchu a další barvy se na ní vrství. Nechtěli jsme mít cákance po celém tácku, proto jsme jeho část překryli papírem. A pak už jen pomocí dřevěné špachtle ze vzdálenosti alespoň 20 cm jsme na formu hmotu cákali. 
  4. Černé cákance je potřeba nechat chviličku zavadnout. Vzhledem k tomu, že je v nich hmoty opravdu málo, netrvá to nijak dlouho. Mezitím si můžete vylít další připravené formy do sady.
  5. Na další formy jsme zvolili efekt mramorování. Toho můžete dosáhnout buď lehkým promícháním barev už v kelímku, nebo jako v našem případě až ve formě. Nalili jsme nejprve modrou a poté bílou hmotu a pomocí špachtle je promíchali. Je potřeba si dát pozor na to, abyste míchali i v okolí stěn formy a efekt pak byl vidět i na povrchu.
  6. Zpět k formě s cákanci. Černá už zavadla a je možné na ni nalít bílou hmotu. Aby se dosáhlo rovné dělicí linky, je vhodné lít obě hmoty najednou od středu ke krajům.
  7. Hmotu necháme vytvrdnout cca 35 minut, protože se jedná o větší formy. Poté vyjmeme a dalších 24 hodin necháme volně doschnout na vzduchu.

Jesmonite tácek na klíče

Taky máte kamaráda, který neustále hledá klíče? Vyrobte mu misku, která dá hned u vstupních dveří jasně najevo, co do ní patří

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Rozmícháte si množství Jesmonite směsi dle velikosti formy a rozdělíte si ho do dvou kelímků
  2. Jednu část obarvíte pomocí přiložených pigmentů – zeleného odstínu dosáhnete smícháním kapky zelené a kapky žluté. Druhou část můžete nechat bílou.
  3. Nejprve do středu formy nalijete bílou hmotu a poté okolo ní hmotu obarvenou.
  4. Pečlivě z formy vyklepete bublinky, necháte 30 minut vytvrdnout a poté vyjmete z formy.
  5. Výrobek necháte do druhého dne odležet, aby dokonale vyschnul. Poté na něj můžete akrylovou fixou napsat instrukce.

Organická váza ze samotvrdnoucí hmoty

Každého milovníka interiérových trendů potěší váza na květiny z organické keramiky. Nemusíte za ni však utrácet tisíce. Stačí samotvrdnoucí hmota a lahev od moštu.

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Ze samotvrdnoucí hmoty vyválíme plát dostatečně velký na to, aby pokryl celou lahev.
  2. Na hmotu nasypeme kávu a pomocí válečku ji jemně do hmoty zatlačíme.
  3. Přiložíme lahev na hmotu a odlamovacím nožem vyřízneme pruh o výšce vázy.
  4. Ze zbývající hmoty vyřízneme kolečko, které odpovídá průměru dna.
  5. Plát hmoty vezmeme a stranou bez kávy jej položíme na sklo lahve a snažíme se jej co nejlépe přizpůsobit jejímu tvaru. Záleží na tvaru dané lahve, ale postup je stejný – přebytečnou hmotu, která se objeví v místech zužujícího se hrdla, odříznete odlamovacím nožem a spoj hmoty uhladíte modelovacími nástroji. Poté na něj pomocí prstů přimáčknete kávu, aby byla hmota ve spoji stejně strukturovaná jako okolo.
  6. Z přebytků vyválené hmoty vykrojíme 3 kolečka a v půlce je překrojíme. Na bocích lahve do hmoty uděláme pomocí modelovacího nože drážky odpovídající velikosti koleček.
  7. Vše necháme dobře vytvrdnout, ideálně 48 hodin. Poté pomocí tavné pistole přilepíme půlkolečka do drážek. Bylo by samozřejmě možné je připevnit rovnou při výrobě, pomocí hmoty samotné, ale pak by byl výrobek více náchylný k rozbití.
  8. Jakmile je vše připevněno, můžeme lahev zalakovat bezbarvým lakem ve spreji. Doporučujeme matnou variantu. Lak bude mít dvě funkce – udrží kávu na svém místě a zároveň hmotu ochrání před kapkami vody, které by se na ní mohly objevit v případě, že by se používala pro živé květiny.

Talířek na šperky

Kdo nosí víc než jedny náušnice, dobře zná tu strast „Kam se šperky?“. Ne vždy se člověku večer chce je pečlivě ukládat do šperkovnice. A v tu chvíli přijdou vhod drobné talířky, na které šperky dočasně položíte, aby se nerozutekly. Tímto dárkem určitě potěšíte každou ženu. 

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Ze samotvrdnoucí hmoty si vyválíme plát o výšce největšího aretačního kroužku.
  2. Na hmotu položíme to, co do ní chceme obtisknout. V našem případě to bylo plastové prostírání s krajkovým vzorem. Lehce objekt do hmoty zatlačíme válečkem, aby byl obtisk dostatečně výrazný. Objekt opatrně sloupneme.
  3. Nyní je hmota připravena pro další práci. Abychom si to usnadnili, vezmeme si misku, která nám bude sloužit jako šablona i jako forma. Umístíme ji nad obtisknutý motiv a pomocí odlamovacího nože hmotu dokola misky vyřízneme.
  4. Odstraníme přebytečnou hmotu a zvedneme misku. Vyříznuté kolečko hmoty s obtisklým motivem opatrně zvedneme z podložky a vložíme ho do misky. Jemně upravíme okraje, aby byly rovné. Necháme do druhého dne vyschnout v misce. Poté z misky hmotu vyklopíme a necháme ji ještě jeden den schnout dnem vzhůru.
  5. Vytvrdnutou suchou hmotu můžeme dodekorovat akrylovými barvami. Pokud chcete, aby obtisk vyniknul, pracujte se štětcem, který bude spíš suchý. Díky tomu se barva do obtisku nedostane.
  6. Po zaschnutí můžete celý výrobek natřít bezbarvým lakem.

Květináč s obličejem

Milovníky pokojových květin vždycky potěší nový květináč. Letos jsou trendy organické tvary, line art a květináče s obličeji. Pojďme vše spojit do jednoho!

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. PET lahev uřízneme odlamovacím nožem do výšky, kterou chceme, aby květináč měl. Buďte opatrní, plast může být poté ostrý.
  2. Rozválíme si ze samotvrdnoucí hmoty plát, který bude dostatečně dlouhý na to, aby se jím dal obalit PET základ. Hmotu poté uřízneme cca 2 cm delší, než je PET základ.
  3. PET hmotou obalíme a 1,5 cm přehneme přes okraj dovnitř, aby byl začištěný. Drobný přesah si necháme na spodní hraně. Spoj obou konců hmoty zahladíme pomocí modelovacích nástrojů a štětce namočeného ve vodě.
  4. Z hmoty si vyřízneme kruh odpovídající průměru lahve. Poté ho přitiskneme na dno lahve a přesah k němu opět zahladíme pomocí modelovacích nástrojů a mokrého štětce.
  5. Máme vytvořený základ a ten už můžeme dozdobit dle libosti. Protože v tomto případě chceme dělat line art obličej, vyválíme si z hmoty tenké žížalky.
  6. Do hmoty, kterou jsme petku potáhli, si nejprve modelovacím nástrojem nakreslíme tvar, který má obličej mít, a poté linii ještě trochu zvrásníme. Následně si vezmeme vlhký štětec a linii namočíme.
  7. Do vlhké hmoty přitiskneme vyválenou žížalku a štětcem ji po obou stranách namočíme. Modelovacím nástrojem se pak tento spoj snažíme uhladit, aby obličej dobře držel. Stejným způsobem připevníme všechny jeho části.
  8. Teď už jen připevníme stejným způsobem dvě půlkolečka hmoty jako uši a květináč můžeme nechat vytvrdnout.
  9. Druhý den květináč zalakujeme bezbarvým lakem ve spreji, aby byl odolný proti kapkám vody.

Ozdobná mísa na ovoce

Máte ve svém okolí milovníka etno doplňků? Můžete mu snadno vyrobit dekorační mísu na ovoce, pot-pourri nebo drobnosti. Stačí si jen vymyslet vzor a toho se držet. Mísa je určena pro dekorační účely a neměla by přijít do kontaktu s vodou.

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Akrylovou fixu dobře protřepeme a rozepíšeme si ji na kousku papíru.
  2. Na očištěnou mísu nakreslíme v pravidelných rozestupech abstraktní vzor.

Mramorovaný květináč

Mramorový vzor je stále populární u všech, kdo preferují klasickou eleganci. S pomocí mramorovacích barev můžete tímto způsobem nadekorovat nesčetně povrchů, například i balicí papír.

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Připravíme si lahvičky s mramorovacími barvami, které chceme použít, a dobře je protřepeme.
  2. Do dostatečně hluboké misky napustíme vodu a na její povrch střídavě kapeme jednotlivé barvy. Je lepší vedle sebe vždy dávat tmavší a světlejší barvu.
  3. Pomocí špachtle nebo hůlky od číny uděláme pár tahů skrz barvy. Tím vytvoříme základ vzoru.
  4. Nyní už jen ponoříme do misky květináč a pomalu, krouživým pohybem ho z vody opět vytáhneme.
  5. Po dokonalém zaschnutí vše zalakujeme lakem ve spreji.

Malovaný kamínek

Malování na kamínky těší malé i velké. Kreativitě se meze nekladou. Necháte se vést konkrétní inspirací, nebo spíš tvarem jednotlivého kamínku? Je to na vás! Milý talisman obdarovaného určitě potěší.

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Kamínek si dokonale očistíme a necháme uschnout.
  2. Pomocí štětce malujeme tvary akrylovými barvami Kreul Nature.
  3. Po zaschnutí můžeme doplnit drobné detaily černou fixou Posca.
  4. Kamínek necháme uschnout do druhého dne a poté pečlivě zalakujeme.

 

Související články

Stylové dekorace na vánoční stůl

Stylové dekorace na vánoční stůl

U svátečního stolu se sejde každoročně nejbližší rodina nebo přátelé. Dotvořte sváteční tabuli vlastnoručně vytvořenou dekorací, ať je i letošní Štědrý večer nezapomenutelný! Připravili jsme pro vás tipy na 5 originálních dekorací a vychytávek, které si můžete sami vyrobit. Prohlédněte si je v tomto článku!

Tipy na originální balení vánočních dárků

Tipy na originální balení vánočních dárků

Štědrý den se blíží, dárečky už jsou vybrané, vyrobené, nakoupené nebo na cestě a vy přemýšlíte, jak je originálně zabalit? Připravili jsme pro vás 5 tipů na stylová balení dárků a krásné jmenovky, prohlédněte si je v tomto článku!

Andělská DIY inspirace

Andělská DIY inspirace

Andílci neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Můžeme je vidět na trzích, v kostelech i v doprovodu čerta a Mikuláše. Vytvořte si roztomilého papírového, dřevěného, korálkového nebo macramé andílka i vy! V tomto článku jsme pro vás připravili tipy na 6 originálních andílků, které si můžete sami vyrobit.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Eva
Středa, 27. Březen 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Úterý, 26. Březen 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Březen 2024

100%

rýchlosť