5 tipů na vánoční dárky, které zvládne vyrobit opravdu každý

Středa, 1. prosinec 2021

Události posledních dvou let změnili způsob, kterým většina z nás kupuje vánoční dárky. Místo toho, abychom během celého podzimu průběžně bloumali po obchodech a hledali, čím bychom našim blízkým udělali radost, teď většinu vyřešíme na pár kliků. Ale není to škoda?

5 tipů na vánoční dárky, které zvládne vyrobit opravdu každý

Již dávno je vědecky dokázáno, že když se na něco těšíme, užíváme si tu radost déle a více. Pojďte se s námi inspirovat možnostmi, které dávají aktuální tvořivé trendy všem, kdo se nebojí přiložit ruku k dílu!

Proč vyrábět dárky vlastnoručně?

Ruční výroba vánočních dárků má hned několik výhod pro tvůrce i pro obdarovaného:

  1. Vytvoříte originál – rozhodně se nestane, že by se pod stromečkem sešli dva stejné dárky.
  2. Přizpůsobíte dárek vkusu – ať už se jedná o oblíbený motiv nebo barevné preference, můžete dárek vyrobit přesně pro obdarovaného a dát mu tak najevo, že víte, co má rád.
  3. Věnujete čas – při výrobě dárku můžete vzpomínat na hezké chvíle strávené s tím, pro koho dárek vyrábíte. A co dražšího můžete dnes někomu věnovat, než čas?

Zvládne to opravdu každý?

I když se snažíme neustále vyvracet pochyby o tom, že tvoření je pro hrstku talentovaných vyvolených, stále se najdou pochybovači. Nebojte, to zvládnete! Nejdůležitější je to zkusit. Jakmile poznáte tu radost a hrdost, která se pojí s tím, že v ruce držíte něco, co jste sami vyrobili, už to nebudete chtít jinak.

Máme pro vás tipy na 5 materiálů, se kterými se nemusí bát pracovat ani úplný začátečník.

Korálky z minerálů

Náramky z kuliček drahých kamenů se již několik let hřejí na výslunní popularity. Všude kolem sebe si můžete všimnout, že zdobí zápěstí žen i mužů. Proč? Jednak proto, že krása přírodních krystalů se líbí prostě všem, ale také se věří, že drahé kameny mají mnoho pozitivních vlivů na naše tělo i psychiku.

Na výrobu náramku potřebujete elastomer, pružnou a zároveň pevnou gumičku, na kterou se náramek navléká, minerální korálky a komponenty k dozdobení. Korálky můžete vybrat například podle znamení horoskopu obdarovaného, jeho oblíbených barev nebo podle významu, který chcete tomuto talismanu dát. Do svého designu můžete zakomponovat přívěsky, korálky nebo mezidíly z kovů odolných při dlouhodobém používání. Z nabídky značek TierraCast nebo OmegaCast si určitě vyberete. A pokud chcete, aby byl dárek opravdu luxusní, sáhněte po stříbrných nebo pozlacených komponentech.

Navlékněte, ukončete několika pevnými uzlíky a spoj pak opatrně zakápněte gelovým vteřinovým lepidlem. Design náramku je zcela na vaší fantazii. Chcete-li trochu inspirovat, v našich návodech více než 100 typů náramků.

Samotvrdnoucí hmota

Bavilo vás ve škole modelování? Tak to se vám bude líbit samotvrdnoucí hmota! Je velmi podobná keramické hlíně, jen schne samovolně, bez vypékání. Pro práci s ní nepotřebujete mnoho pomůcek. Začátečníkovi stačí čistá a hladká pracovní podložka, váleček a ostrý nástroj na vykrajování. Hmotu můžete po vytvrdnutí dále zdobit akrylovými barvami.

Je to skvělý materiál i pro tvoření s dětmi. Pomocí vykrajovátek si můžete snadno vytvořit vánoční ozdobičky, které pak společně pomalujete.

Více tipů pro tvoření ze samotvrdnoucí hmoty najdete v naší sérii článků.

Macramé

Macramé možná znáte pod pojmem drhání. Pomocí různých typů uzlíků z bavlněných šňůr splétáte bytové doplňky a dekorace. Vytvořit můžete i velká a impozantní díla, ale není nutné se tím nechat zastrašit. Stačí vám pochopit 2 základní uzlíky a už můžete vyrobit třeba závěs na květináč nebo oblíbená peříčka či andílky. Macramé dekorace se skvěle hodí do interiérů ve skandinávském nebo boho stylu, pokud má takový interiér i obdarovaný, macramé doplněk ho určitě potěší!

Chcete se o macramé dozvědět více? Sledujte rubriku Macramé na našem blogu.

Pryskyřice

Křišťálová pryskyřice je dvousložková epoxidová hmota, pomocí které můžete vyrábět šperky a drobné dekorace. Na šperky potřebujete lůžka, zdobení a glazovací pryskyřici. Pokud chcete vyrobit například podtácek, budete potřebovat silikonovou formu, zdobení a pigmenty a pryskyřici imitující sklo.

Pryskyřice má 2 složky, které je potřeba společně dobře promíchat. Poté hmotu nalijete do formy nebo lůžka a necháte minimálně 24 hodin vytvrdnout. Pozor, jedná se o chemikálii. Je důležité dodržovat bezpečnostní pravidla a dobře větrat. Pryskyřice není vhodná pro tvoření s dětmi.

Pro ještě více inspirace se můžete začíst do článků na našem blogu.

Jesmonite

Hledáte něco, co opravdu oslní? Jesmonite je absolutní novinka tohoto podzimu. Jedná se o licí hmotu na bázi sádry, která je po vytvrdnutí dokonale pevná a nehořlavá. Stejně jako pryskyřice se skládá ze 2 složek a lije se do silikonové formy. Ale na rozdíl od pryskyřice je netoxická, nezapáchá a z formy se výrobek vyndává už po několika desítkách minut. Hmota je neprůhledná a efektů se dosahuje pomocí pigmentů, kterými část hmoty obarvíte.

Výrobky z Jesmonite mají minimalistický design a zajímavě pudrové odstíny barev. Můžete s ním vytvořit i velmi oblíbený terrazzo design s úlomky různých barev zapuštěných v hmotě, a nebo mramorový efekt, kterého dosáhnete lehkým promícháním pigmentu. Jesmonite přinášíme do České republiky jako první. Takový dárek bude rozhodně nečekaný!

Zajímá vás více o hmotě Jesmonite? Stačí kliknout.

 

Související články

Stylové dekorace na vánoční stůl

Stylové dekorace na vánoční stůl

U svátečního stolu se sejde každoročně nejbližší rodina nebo přátelé. Dotvořte sváteční tabuli vlastnoručně vytvořenou dekorací, ať je i letošní Štědrý večer nezapomenutelný! Připravili jsme pro vás tipy na 5 originálních dekorací a vychytávek, které si můžete sami vyrobit. Prohlédněte si je v tomto článku!

Tipy na originální balení vánočních dárků

Tipy na originální balení vánočních dárků

Štědrý den se blíží, dárečky už jsou vybrané, vyrobené, nakoupené nebo na cestě a vy přemýšlíte, jak je originálně zabalit? Připravili jsme pro vás 5 tipů na stylová balení dárků a krásné jmenovky, prohlédněte si je v tomto článku!

Andělská DIY inspirace

Andělská DIY inspirace

Andílci neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Můžeme je vidět na trzích, v kostelech i v doprovodu čerta a Mikuláše. Vytvořte si roztomilého papírového, dřevěného, korálkového nebo macramé andílka i vy! V tomto článku jsme pro vás připravili tipy na 6 originálních andílků, které si můžete sami vyrobit.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Eva
Středa, 27. Březen 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Úterý, 26. Březen 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Březen 2024

100%

rýchlosť