Jana Veselá: Můj stříbrný příběh

Pondělí, 29. srpen 2022

Protože vám chceme neustále chystat nové kreativní výzvy, rozhodli jsme se v letošním roce do sortimentu začlenit materiály, které jsou určené spíše těm, kdo usilují o opravdu uměleckou tvorbu šperků. Modelovací stříbro Art Clay Silver jsme doplnili mědí a bronzem. Zdobit tyto kovy můžete pomocí šperkařského smaltu. A jak na to vám poradí Jana Veselá, významná česká šperkařka a výtvarnice pracující právě se smaltem a vzácnými kovy. Seznamte se s ní.

Jana Veselá: Můj stříbrný příběh

Pracuji s Art Clay Silver od roku 2007. V srpnu 2008 jsem dokončila certifikační kurzy a stala se mezinárodním master instruktorem pro práci s Art Clay. V zásadních technologických postupech však striktně dodržuji doporučení výrobce a radím to i na svých kurzech. Můžeme improvizovat v nástrojích, ve způsobech ukládání, modelování i finálního opracování, ale vždy je třeba respektovat základy práce s hmotou až po dobu výpalu.

Dlouho mi trvalo, než se můj vztah k materiálu zásadně proměnil. Dlouho jsem dělala to, co mi modelovací kov – hlína dovolila. Možná i zajímavé šperky, ale pro mě byly limitované tím, co se mi podařilo s materiálem udělat. A pak najednou, asi po třech letech, to bylo jinak. Hlína začala poslouchat mě. V tu chvíli nastal zlom a najednou se otevřel celý „svět“ možností. Prohodily se role. V rukou jsem měla materiál, ve kterém bylo všechno, o čem jsem kdy ve šperku snila. Prostorovost, jemnost, drsné tahy i preciznost, pohyb a dynamika. A materiál začal dělat to, co jsem chtěla já, poslouchal mě.

Související články

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mimořádně zajímavá výzva pro šperkaře, kteří pracují s Art Clay Silver!

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Prsteny jsou velmi často tím, co nás k modelovacímu stříbru přivede. Láká nás to, že si můžeme sami udělat malý předmět spojený s tolika emocemi a významy. Prsteny ale patří mezi ty trochu náročnější kousky. Je tu několik drobných záludností, které na nás číhají. O to větší ale bude na konci radost z hotového prstýnku!

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Středa, 10. Duben 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.