Seznamte se s technikou smaltování

Pondělí, 8. srpen 2022

Je to starodávná technika, se kterou pracovali v dávných dobách už i Egypťané. Barevná vrstva skla rozzářila povrch kovu, ať už šlo o zlato, stříbro, nebo měď.

Seznamte se s technikou smaltování

Smalty, tedy ty pravé, dělíme do tří druhů: na technické, šperkařské a syntetické (smalty za studena). Další dělení je podle barevnosti – transparentní (tedy průsvitné až průhledné), opakní (krycí a neprůhledné) a opalizující (mající efektní záblesky a měnící barvu podle úhlu pohledu).

Často se setkáváme s pojmy smalt a email. Je to to samé, jedná se o synonyma. Jde o barvy, které se stávají pevnými a kompaktními výpalem v peci nebo kahanu. Občas se setkáváme i se syntetickými emaily, které mají jiné chemické složení než sklovité smalty. Používají se na nátěry kovů, dřeva apod.

Jaké kovy mohu využít jako podklad pro smalt?

Nejzákladnějším kovem je měď – ať už ve formě připraveného tvarového výseku, nebo pásku/plátu, ze kterého si sami vystřihnete nůžkami na plech požadovaný tvar základního komponentu.

Smalty vypadají skvěle nejen na měděných podkladech, ale i na modelovacích kovech – přesněji na modelovacím Art Clay Silver i na Art Clay Copper. Vypálené a zpracované podklady po odmaštění můžeme smaltovat a zejména na stříbře barvy doslova svítí. Jsou jasné a rozzářené. Na modelovací mědi naopak nabízejí škálu tajemných chemických reakcí, se kterými si můžeme pohrát a sami budeme překvapení, co z pece vytáhneme.

Jak se smalt vypaluje?

Nanesenou vrstvu sklovitého prášku vypalujeme v peci nebo kahanem. V domácí troubě to nejde. Klasický smalt potřebuje k výpalu teploty vyšší než 650 °C. Různé odstíny potřebují různé teploty, nejčastěji kolem 750 °C a více. Spolehlivě je vypálíme v malé peci, kde výpal trvá cca dvě minuty podle barvy. Zjednodušeně můžeme říci, že modré potřebují teplotu mírně vyšší, červené naopak nižší. U každého odstínu najdete doporučenou teplotu výpalu.

Jak začít tvořit smaltované šperky?

Právě kvůli potřebě výpalu v peci je smaltování šperků poněkud náročnější technika. Je proto lepší si ji nejprve někde vyzkoušet – například na kurzu. Pokud vás jeho rozmanitost chytí za srdce, v naší sekci Vše pro smaltování šperků najdete potřebný materiál, pomůcky i pece.

Související články

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mezinárodní soutěž a Art Clay

Mimořádně zajímavá výzva pro šperkaře, kteří pracují s Art Clay Silver!

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Jak vyrobit prsten z modelovacího stříbra Art Clay Silver

Prsteny jsou velmi často tím, co nás k modelovacímu stříbru přivede. Láká nás to, že si můžeme sami udělat malý předmět spojený s tolika emocemi a významy. Prsteny ale patří mezi ty trochu náročnější kousky. Je tu několik drobných záludností, které na nás číhají. O to větší ale bude na konci radost z hotového prstýnku!

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Eva
Středa, 27. Březen 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Úterý, 26. Březen 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Březen 2024

100%

rýchlosť