2 jednoduché způsoby, jak na domácí výrobu svíček

Středa, 26. říjen 2022

Vyrobit si svíčku doma není věda! Svíčku můžete tvořit buď do nádob, nebo ze silikonových forem a v tomto článku se podíváme právě na tyto dva základní způsoby výroby svíček.

2 jednoduché způsoby, jak na domácí výrobu svíček

Výroba svíčky do nádoby

Doma vyrobené svíčky do nádob jsou skvělou dekorací i originálním dárkem. V naší nabídce najdete různé kovové i skleněné nádoby s praktickým víčkem, díky kterému může samotná nádoba posloužit i jako dárkové balení.

Vosky, které můžeme pro tento druh svíčky použít:

Postup:

  1. Rozehřejte vosk dle pokynů na konkrétním balení.
  2. Na dno nádoby nalepte stojánek s knotem, a to buď kapkou lepidla nebo kapkou vosku, který máte rozehřátý.
  3. Napněte a zafixujte knot do centrovacího držáku.
  4. Nyní můžete lít vosk do nádoby. Nezapomeňte, že textilní knot by měl mít cca 1 cm a dřevěný 4 – 6 mm nad hladinu vosku (po zatvrdnutí), podle toho tedy určete hladinu.
  5. Nechte svíčku vytvrdnout, ideálně 48 hodin.
  6. Po úplném vytvrdnutí je vhodné zkrátit knot na doporučenou délku.
  7. Na dozdobení nádoby můžete použít naše barvy, kreativní papíry nebo třeba stuhy.

Výroba svíčky z formy

Tyto svíčky nazýváme buď svíčkami z forem nebo volně stojícími svíčkami. Je nutné mít na paměti, že zapálené svíčky by se vždy měly nacházet na nehořlavém podkladu.

Vosky, které můžeme pro tento druh svíčky použít:

Postup:

  1. Rozehřejte vosk dle pokynů na konkrétním balení.
  2. Použijte provlékací jehlu na knoty k propíchnutí silikonové formy na středu spodní strany a dírou protáhněte knot.
  3. Na každé straně nechte o několik centimetrů knotu více, na spodní straně jej můžete zafixovat uzlíkem, na horní straně pak knot vypněte a zafixujte pomocí centrovacího držáku.
  4. Nezapomeňte, že u většiny forem je ta strana, ze které lijete vosk tou, na které bude výsledný výrobek stát – výrobek je tedy vlastně v tuto chvíli vzhůru nohama.
  5. Nyní můžete lít vosk do formy.
  6. Nechte svíčku vytvrdnout, ideálně 48 hodin.
  7. Po úplném vytvrdnutí je vhodné zkrátit knot na doporučenou délku.
  8. K vytvoření krásného dárkového balení můžete použít naše kreativní papíry, dárkové a balicí potřeby nebo třeba stuhy.

TIP: Po vylití formy i nádoby mohou ve vosku vzniknout bubliny – vzduchové kapsy, které jsou nežádoucí a nejsou vidět, protože jsou uvnitř svíčky. Doporučujeme ve chvíli, kdy je svíčka již vychladlá a vosk je vytuhnutý, za pomoci špejle do svíčky několikrát píchnout, především v okolí knotu. Uvolní se tím vzduch, který může být ve vosku nahromaděný. Vzniklé dírky pak zalijte voskem zbylým z výroby svíčky, a pokud vosk již nemáte, použijte horkovzdušnou pistoli, která roztaví horní vrstvu vosku a ta pak zaplní vzniklé díry. Kdyby ve svíčce zůstala vzduchová bublina, mohlo by dojít k propadům během hoření nebo nerovnoměrnému odhořívání.

Do svíčkového vosku můžete přidat také okvětní lístky, různá barviva nebo aromata. Pro to, aby svíčka krásně hořela, je třeba umět vybrat také správný knot. Tomuto tématu jsme se věnovali v článku Vyznejte se v knotech. Další rady a tipy pak najdete v tomto rozcestníku.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o svou tvorbu buď na našem Facebooku, nebo na Instagramu, značka #inspiraceodmanumi.

Související články

Příběh malé značky: svíčky Vyhořelá

Příběh malé značky: svíčky Vyhořelá

Přečtěte si rozhovor s tvůrkyněmi svíček pod značkou Vyhořelá. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak se ke tvorbě svíček dostaly, kam se plánují posouvat nebo kde můžete jejich produkty koupit.

Svíčková výzva: rozhovor s ambasadorkou Marcelkou

Svíčková výzva: rozhovor s ambasadorkou Marcelkou

Přečtěte si rozhovor s naší ambasadorkou Marcelkou. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Březnová výzva: Tvořte svíčky

Březnová výzva: Tvořte svíčky

Březen, za kamna vlezem, vosk roztavíme a svíčku vyrobíme! Nadchněte se také pro výrobu svíček, soutěžte s námi v březnu a vyhrajte až 1 000 Kč!

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Daniela
Pondělí, 18. Březen 2024

100%

Nakupuji zde opakovaně, jsem spokojená

Eva
Sobota, 16. Březen 2024

100%

Rychlost

Eva
Čtvrtek, 14. Březen 2024

100%

Prodejna splněných přání