Vyznejte se v knotech

Čtvrtek, 20. říjen 2022

Knot je, dá se říct, srdcem svíčky. Je tedy opravdu důležité vybrat správný knot a umět s ním pracovat. A právě tomu se budeme věnovat v tomto článku.

Vyznejte se v knotech

Na trhu existuje spousta druhů knotů, některé si můžete vyrobit i doma. Nejběžnější jsou bavlněné splétané knoty a vlastní kapitolou jsou pak knoty dřevěné.

Knoty z textilu

Textilní knoty se hodí pro svíčky z parafínu, včelího i rostlinného vosku. Poslední zmíněné knoty mají v základu přidaný velmi tenký proužek papíru, napomáhá lepšímu nasátí vosku a pomalejšímu odhořívání. V naší nabídce najdete ploché knoty od ověřeného německého výrobce, který pro jejich výrobu používá ty nejkvalitnější bavlněné materiály. A proč bavlna? Je to přírodní materiál, který hoří beze zbytku, nevydává zápach a neškvaří se. Nesmí v něm být ale přimíchán žádný jiný materiál a musí se jednat o čistou bavlnu.

Specialita pro knoty – včelí vosky

Pro použití do svíček z včelího vosku doporučujeme naše knoty pro sójový vosk, právě pro onen vpletený papírek, jehož předností je lepší nasátí vosku. Pro knot ve svíčce z včelího vosku může být velmi obtížné vosk nasát, protože hraje roli to, kdy, kde a jak byl vosk získán, což nejde s přesností určit. Vše vyjmenované může mít vliv i na to, jak bude svíčka hořet. Z tohoto důvodu bude tvorba svíček z včelího vosku vyžadovat trochu více času na testování, abyste našli ten nejlepší knot pro svou svíčku. Doporučujeme použít vždy knot o něco silnější, než je průměr dané nádoby (např. pro nádobu o průměru 4 cm je lepší použít knot pro průměr svíčky 6 cm a více).

Dřevěné knoty

Samostatnou kapitolou jsou knoty dřevěné, které mohou při hoření vydávat krásný jemný zvuk praskajícího dřeva. Používají se pouze do nádob a jsou vhodné pro aromatizované svíčky. Vosk se díky nim rozpouští a odhořívá pomaleji než u knotů bavlněných. Naše knoty z růžového dřeva můžete použít složené do kříže nebo jako jednotlivý plátek, v závislosti na velikosti svíčky.

Pozor, pokud dřevěný knot dobře hoří, znamená to, že odhořívá velmi mírným a nízkým, cca 2 mm vysokým plamínkem. Nečekejte plamen jako u klasického bavlněného knotu. U dřevěného knotu je třeba poprvé nechat svíčku hořet po nějakou dobu, než se rozpustí celý povrch svíčky. Vosk si totiž vytváří jakousi paměť, a pokud uhasíte plamen příliš brzy, bude vám svíčka odhořívat již stále jen v dané ploše a nerozpustí se celá, což by byla škoda.

Výběr správného knotu

Nejprve je nutné si určit, z jakého vosku budete svíčku vyrábět a jaký průměr má nádoba nebo forma na svíčku. Pro každý druh vosku se hodí trochu jiný knot a objem je zase důležitý kvůli jeho velikosti. Přehlednou tabulku vosků a knotů najdete úplně dole v tomto článku. Určení rozměrů vhodných nádob u jednotlivých knotů v naší nabídce je orientační a výsledek může ovlivnit více faktorů. Knoty prodáváme v metráži, abyste je mohli přizpůsobit zvolené nádobě či formě.

Jak rozbušit srdce svíčky

Knot vkládejte do nádob či forem vždy před nalitím vosku. Do forem se knoty dávají bez plíšků a je dobré je zafixovat v centrovacím držáku, aby byl knot napnutý a vedl přesně středem formy. U silikonových forem je nejprve nutné propíchnout dno provlékací jehlou na knoty, u polykarbonátových forem je průtah již předpřipraven.

V případě lití svíček do nádob je třeba je opatřit plíškem (tj. držákem), do kterého se knot jednoduše zmáčkne kleštěmi. Na dno nádoby se držák přilepí kapkou lepidla nebo rozpuštěného vosku.

Knot pro výrobu nechávejte vždy delší, klidně o několik centimetrů (u svíček do forem na obě strany). Textilní knot se zastřihuje na délku 1 cm až po úplném vytvrdnutí vosku. Dřevěný knot je nutné také zkrátit, a to na cca 4–6 mm.

Preparace knotů

Knoty je možné si předem připravit a napreparovat buď voskem, nebo např. voskovým aditivem, jako je Alpha Olefin. Pro preparaci je třeba rozpustit malé množství vosku či aditiva, do něj namočíme knot a natáhneme/vyvěsíme, než nám tato malá vrstvička vosku na knotu ztuhne. Takto připravený knot bude hezky držet a nebude se kroutit. Alpha Olefin je dobrý hlavně proto, že má vyšší teplotu tání než většina vosků, a proto když nalijete vosk do nádoby či formy, nebude mít tendence se rozpouštět.

Porovnání správně a špatně vybraného knotu

Správně zvolený knot poznáte tak, že svíčka hoří jasným plamenem, který je nižší, nezanechává kouřovou stopu a vosk se rozpouští rovnoměrně po celém povrchu svíčky. Nejlepší knot je ten, kdy vosk je rozpuštěn cca 1 mm od okraje svíčky a takto odhořívá po celou dobu.

Špatně zvolený knot oproti tomu poznáte tak, že vám svíčka utvoří voskové jezírko pouze v okolí knotu a do svíčky vám vyhořívá „tunel“. V takovém případě je knot příliš tenký, na druhou stranu, pokud se vám rozpustí více než vrchní vrstva, je knot příliš tlustý.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o svou tvorbu buď na našem Facebooku, nebo na Instagramu, značka #inspiraceodmanumi.

Související články

Příběh malé značky: svíčky Vyhořelá

Příběh malé značky: svíčky Vyhořelá

Přečtěte si rozhovor s tvůrkyněmi svíček pod značkou Vyhořelá. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak se ke tvorbě svíček dostaly, kam se plánují posouvat nebo kde můžete jejich produkty koupit.

Svíčková výzva: rozhovor s ambasadorkou Marcelkou

Svíčková výzva: rozhovor s ambasadorkou Marcelkou

Přečtěte si rozhovor s naší ambasadorkou Marcelkou. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Březnová výzva: Tvořte svíčky

Březnová výzva: Tvořte svíčky

Březen, za kamna vlezem, vosk roztavíme a svíčku vyrobíme! Nadchněte se také pro výrobu svíček, soutěžte s námi v březnu a vyhrajte až 1 000 Kč!

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Daniela
Pondělí, 18. Březen 2024

100%

Nakupuji zde opakovaně, jsem spokojená

Eva
Sobota, 16. Březen 2024

100%

Rychlost

Eva
Čtvrtek, 14. Březen 2024

100%

Prodejna splněných přání